Vádat emeltek a nagykállói rali egyik pályabiztosítója ellen

Vágólapra másolva!
A tavaly nyári versenyen az egyik autó kisodródott, és a nézők közül tíz embert elütött. Egy ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt az ügyészség a múlt nyáron Nagykállóban rendezett autóverseny egyik pályabiztosítója ellen.

A versenyt tavaly június 30-án Nagykálló és Biri között rendezték. A verseny során az egyik autó kisodródott, és a nézők közül tíz embert elütött. A balesetben egy ember meghalt, nyolc néző súlyos, egy pedig könnyebb sérülést szenvedett.

A pályabiztosítónak a rá bízott pályaszakaszon az volt a feladata, hogy a nézők szempontjából veszélyesnek minősített és már a verseny megkezdése előtt szalagokkal elkerített területtől távol tartsa a nézőket, illetve pótolja a leszakított vagy hiányzó szalagokat. A pályabiztosító által felügyelt kanyarban – a versenyautók kisodródásának veszélye miatt – a szervezők több figyelmeztető táblát helyeztek ki, illetve egy veszélysávot is kialakítottak.

A verseny korábbi futamai alatt a védőszalag elszakadt, a nézők így a lezárt területre mentek, és onnan nézték a versenyt. A vádlott több nézőt is arra szólított fel, hogy menjen át a kanyar külső ívére, azaz épp arra a területre, ahol a versenyautók kisodródhatnak. Emellett elmulasztotta értesíteni a versenybizottságot arról, hogy a veszélyes zónában nézők tartózkodnak, nem küldte el őket onnan, továbbá a hiányzó védőszalagot sem pótolta.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség fogházbüntetés kiszabását, valamint az "autóversenyeken való szervezői részvételtől történő eltiltást" kér a vádlottra.