Két jobbikost kitiltottak Romániából

Vágólapra másolva!
Négy magyar állampolgár, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula egy évig nem léphet be Romániába - jelentette be Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

A két jobbikos képviselő mellett ugyancsak egy évre kitiltották Romániából Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg tagját és Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját - tette hozzá a szóvivő. A négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

A szóvivő elmondta, hogy a román hatóságok eltökélt szándéka érvényt szerezni a törvénynek minden olyan esetben, amikor külföldi állampolgárok tevékenységükkel, vagy nyilatkozataikkal Románia törvényeit és alkotmányát megsértik, vagy másokat bujtogatnak erre.

Dajbog rámutatott, hogy az intézkedést az uniós állampolgárok mozgásszabadságára vonatkozó sürgősségi kormányrendelet és a román nemzetbiztonsági törvény alapján hozták, az európai uniós és a schengeni határokra vonatkozó szabályokkal összhangban.

Victor Ponta miniszterelnök egy hétfő esti televíziós interjúban elmondta, a magyar állampolgárok kitiltásáról aznap Traian Basescu államfővel is egyeztetett. Kifejtette, túlzás lett volna nagyszámú magyar állampolgár beutazását megtiltani, és óvakodtak az aránytalan intézkedéstől, mert a feszültség növelése csak "a magyarországi szélsőséges politikusoknak" és a nagyobb nézettséget remélő tévéseknek használ. Másrészt azt sem tehették meg, hogy ne alkalmazzák a törvényt - mondta a román kormányfő.

A román belügyminisztérium már pénteken bejelentette: "szélsőséges tevékenységük" miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak, de akkor nem nevezték meg az érintetteket. A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) aznap azt közölte: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában.

A párt azt közölte, hogy nem fogadja el a döntést.