Mazsihisz: A zsidók sosem bízhattak a hatalomban

mazsihisz megemlékezés megszállás
Magyarország német megszállásának 70. évfordulóján a Mazsihisz a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott megemlékezést 2014. március 19-én
Vágólapra másolva!
A Dohány utcai megemlékezésen Semjén és Gyurcsány is jelen volt.
Vágólapra másolva!

A magyar történelem és mindnyájunk gyásznapja 1944. március 19-e - mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerdán. Az ország német megszállásának 70. évfordulóján a Mazsihisz a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott megemlékezést.

A rendezvényen tudósítónk szerint több százan vettek részt. Megjelent feleségével együtt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kuncze Gábor, illetve az ugyancsak DK-s Molnár Csaba is. Az MTI szerint a megemlékezésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök is.

A rendezvényen kezdete előtt holokauszt túlélőkről készült dokumentumfilmet vetítettek az egyik kivetítőn. A résztvevők közül többen a könnyeiket törölgették.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszédet mond. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Magócsi Márton - Origo

Bár a Mazsihisz elnöke pártpolitika mentes megemlékezést ígért, a beszédekben többször is szóba kerültek az aktuálpolitikai kérdések. Többek között a Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmű, illetve Szakály Sándornak, a Veritas Intézet igazgatójának vitatott kijelentéseire is utaltak.

Heisler a második világháború idején történt deportálásokra utalva azt mondta: jól mutatja, hogy sem akkor sem most, nem lehetett feltétlenül megbízni a hatalomban és annak segítő szándékában.

Galériánkért kattintson a képre! Fotó: Magócsi Márton - Origo

A megemlékezés rendben zajlott, nem volt ellentüntetés. Utána, aki akarta, lehetette a zsinagóga elé az emlékezés köveit és virágait.