Veres János nem érti, hogy szivárognak ki a Simon-ügy részletei

Vágólapra másolva!
Az Index szerint Simon mellett nyolc embernek volt afrikai útlevélre nyitott számlája.
Vágólapra másolva!

Veres János szocialista politikus választ vár a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjétől arra a kérdésre, hogyan szivároghatott ki a Simon-ügy nyomozásából újságírókhoz több szocialista politikus neve.

Az MSZP-s politikus szerdai sajtótájékoztatóján arra reagálva mondta ezt, hogy a Magyar Nemzet szerint "állítólag afrikai úti okmányokkal rendelkeznek más szocialista országgyűlési képviselők is".

Veres azt mondta, az elmúlt napokban őt megkereső újságírók többek között azt kérdezték, ismeri-e a Simon-ügyben gyanúsított Welsz Tamást, és van-e a magyaron kívül más útlevele.

A megkeresésekre egyértelmű választ adtam: "nem ismerem Welsz Tamást, nem volt kapcsolatom vele, nem kaptam tőle ajánlatot, nem kért semmit tőlem, Veres Jánosnak pedig kizárólag magyar útlevele van" – közölte. Szerinte a Fidesz ezzel az üggyel szeretné őt a lejárató kampányában érintetté tenni.

Az Index szerdán arról írt, hogy Simon Gábor mellett további nyolc magyar állampolgárnak volt bissau-gineai útlevélre nyitott számlája a Magnet Bankban. A lap szerint előkerült többek között Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármester számlája is.

A VI. kerületi Andrássy úti bérházak eladása és Centrum parkolócég gazdálkodása kapcsán gyanúba keveredett Fürst a Közép-afrikai Köztársaság utazó nagyköveteként kért diplomáciai mentességet 2009-ben.

Simon Gábor egykori MSZP-s politikust március elején vették őrizetbe. A gyanú lényege, hogy Simon egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. Az ügyészség szerint ezzel felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítható.