Az utakon csapnak le az adóellenőrök

Vágólapra másolva!
A NAV új módszerrel hajtja be a tartozásokat: a pénzügyőrök közúti ellenőrzésekkor csapnak le az adósokra. A Dél-Alföldön két autóst is elkaptak. Az egyiktől elvették a vontatóját, a másiknak a helyszínen be kellett fizetnie a tartozását.
Vágólapra másolva!

Az új törvényi lehetőséggel élve közúti ellenőrzéskor két esetben is behajtották a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az adótartozást a Dél-Alföldön - közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense.

Némedi-Varga Éva elmondta: a törvény január elsejétől lehetőséget ad a pénzügyőröknek arra, hogy akár közúti ellenőrzéskor is, az adótartozását ki nem egyenlítő adósoktól ingóságokat foglaljanak le.

A pénzügyőrök Nagylak térségében megállítottak egy magyar tehergépjárművet. Az adóigazgatóság munkatársainak segítségével a vizsgálat megállapította, hogy a teherautót üzemeltető Csongrád megyei vállalkozásnak közel félmillió forintos adótartozása van. A pénzügyőrök a Volvo vontatót lefoglalták.

Szintén a törvény adta új lehetőséget használták ki a pénzügyőrök, mikor Gyula térségében ellenőriztek egy román rendszámú teherautót. A vizsgált okmányok alapján a jármű több mint 20 tonna tűzifát szállított egy magyar magánszemély részére. A pénzügyőrök ellenőrizték a címzettet, akiről kiderült, hogy végrehajtható adótartozása van. A magyar címzett, értesülve a pénzügyőrök eljárásáról, az adótartozást a helyszínen megfizette.