Nálunk a legjobb cserediáknak lenni

Vágólapra másolva!
A nemzetközi diákcseréket szervező AFS magyarországi szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt egy tavalyi felmérés szerint. A magyar befogadó családok úgy gondoskodnak a külföldi diákokról, mintha a saját gyerekeik lennének. Viszont amikor magyarok utaznak külföldre, a túlzott szülői odafigyelés inkább nehezíti a beilleszkedésüket.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi diákcseréket szervező AFS magyarországi szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt tavaly egy 50 országra kiterjedő felmérés szerint. A 6–12 hónapos diákcsereprogramokban szerzett benyomásaik alapján cserediákok, fogadó és küldő családok, cserediákokat fogadó iskolák értékelték az egyes országok helyi AFS szervezeteinek általános teljesítményét.

A 2013-as felmérésében a legjobbnak bizonyult AFS Magyarország mögött a második helyen az AFS kolumbiai, harmadikon pedig a spanyolországi szervezete végzett.

Magyarországon nagyon jó élmények, benyomások és tapasztalatok várnak a cserediákokra, mert a magyar fogadó családok nagyon gondoskodóak, odafigyelnek a külföldi cserediákra. A túlzott gondoskodásnak viszont van árnyoldala is: amikor a magyar gyerekek vesznek részt csereprogramon, a magyar szülőket esetenként túlzott odafigyelés, aggódás jellemzi, és a tanácsosnál intenzívebb kapcsolatot tartanak fenn a diákkal. Ez nem segíti elő a beilleszkedést.

Az idei tanévben 104 külföldi diák érkezett a szervezettel önkéntes befogadó családokhoz. Ezzel párhuzamosan a világ 27 országában 89 magyar középiskolás és egyetemista diák vesz részt csereprogramon az AFS szervezésében.

Míg korábban a magyar kiutazók körében olyan egzotikus országok is keresettek voltak, mint például Dominika vagy Costa Rica, az idei évben az Egyesült Államok és Németország bizonyult a legnépszerűbbnek. Míg a magyarok elsősorban angolszász országokba vágynak, addig Magyarország a törökök, olaszok, németek, japánok és thaiföldiek körében népszerű célpont.