Meghalt Welsz Tamás

welsz tamás halálhír
Interjú Welsz Tamással, a Charity March Kft. ügyvezetőjével, aki a Sólyom Airways légitársaságot próbálja meg feltámasztani. Újságíró: Albert Ákos
Vágólapra másolva!
Rosszul lett és meghalt csütörtökön Welsz Tamás vállalkozó. Épp kihallgatásra vitték, miközben rosszul lett. A rendőrség megerősítette a haláleset tényét, de részleteket nem közöltek. Welsz neve az elmúlt hetekben a Simon Gábor volt szocialista politikus elleni nyomozás során merült fel, de a vállalkozó a Sólyom légitársaság környékén is felbukkant. Szomszédjai szerint a napokban jó passzban volt, sőt újabb lakást vett abban a házban, ahol a cége irodái vannak.
Vágólapra másolva!

Meghalt Welsz Tamás, a Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó. "A Simon Gábor ügyében ismertté vált W. Tamás elhalálozott. Halálának okát az arra hivatott hatóságok vizsgálják" – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A Hír Televízió a honlapján azt írta: a vállalkozót csütörtökön akarta kihallgatni a Központi Nyomozó Főügyészség. Egy rendőrautó ment érte a Logodi utcai irodájához, ahonnét bilincsben szállították el, menet közben azonban rosszul lett, és az autóban életét vesztette.

A Magyar Nemzet online kiadása szerint Welsz a napokban jelezte a Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy terhelő dokumentumokat szeretne átadni a rendőrségnek. A nyomozók a vállalkozót csütörtökön autóval vitték a bizonyítékokért két – egy érdi és egy budai – helyszínre, eközben lett rosszul. Azonnal az Alkotás utcai mentőállomásra vitték, de már nem tudtak rajta segíteni.

A mentők szóvivője az Origónak azt mondta, a munkatársaik egy 40 év körüli férfit próbáltak újraéleszteni délután Budapesten. A férfi szívműködését nem sikerült újraindítani, a halál okát szakértői vizsgálat tisztázhatja.

Welsz Tamás Fotó: Mudra László - Origo

A rendőrség a honlapján annyit írt, hogy rendőri eljárás során a fővárosban életét vesztette egy 41 éves budapesti férfi. A haláleset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya vizsgálja.

Az ügyben kerestük a rendőrséget, a sajtóosztály a kiadott közleményen kívül további részletet nem kívánt közölni.

Szomszédai nyugodtnak látták, ismerősei idegesnek

Welsz Tamás budai irodájában csütörtök este még ott voltak feltehetően a munkatársai, de nem akartak válaszolni a kérdéseinkre. Munkatársunk a helyszínről azt jelentette, hogy az utcában időnként felbukkan egy rendőrautó, megáll egy percre a ház előtt, aztán megy tovább.

A szomszédok azt állították, hogy bár az elmúlt két hétben többször is találkoztak Welsszel, egyszer sem látták őt rossz passzban, sőt kifejezetten jókedvű és nyugodt volt, mint általában.

Az Index azonban arról ír, hogy az őt személyesen ismerők szerint Welsz ideges természetű volt, aki nehezen kezelte a stresszes helyzeteket, és a Simon-ügy óta nagyon rossz idegállapotban volt. Ráadásul a barátnője is szakított vele, és anyagilag is ellehetetlenült, sőt állítólag öngyilkosságot fontolgatott.

Az egyik szomszédot ugyanakkor meglepte, hogy miközben Welszék cége két lakást is birtokol az épületben, az utóbbi időben megvettek még egy lakást, és körbekérdeztek, hogy van-e még eladó. Ez azért volt meglepő a szomszéd szerint, „mert a mostani ügyek ellenére is tovább bizniszelt”. Egy másik szomszéd viszont arra figyelt fel, hogy két héttel ezelőtt Welszék kamerákat szereltettek fel a lakásaik elé.

A Charity March irodája Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A vállalkozót korábban is keresték a rendőrök. Egy harmadik szomszéd szerint egyszer pár hete hozzá is becsöngettek éjjel negyed tizenkettőkor rendőrök, akik Welsz Tamást keresték. Ez a szomszéd azt is mondta, hogy sok ismeretlen alakot látott csütörtökön a földszinten, de az nem derült ki, hogy ezek rendőrök vagy mások voltak.

A Hír TV szerint este a rendőrök dokumentumokat és számítógépeket vittek el Welsz cégének irodájából.

Összejátszhatott Simon Gáborral

Welsz Tamás neve az elmúlt hetekben a Simon Gábor elleni nyomozás során merült fel. Az MSZP elnökhelyetteséről pár hete derült ki, hogy egy osztrák bankszámlán elhelyezett 240 millió forintnyi devizát úgy, hogy nem vallotta be sem a személyijövedelemadó-bevallásában, sem a vagyonnyilatkozatában. Az ügyészség adócsalás miatt gyanúsította meg a politikust, Simon minden pártisztségéről lemondott.

Először az Index írt arról, hogy Simon kapcsolatban állt Welsszel, aki a Sólyom légitársaság környékén is felbukkant, és az Interpol is körözte egy panamai csalás miatt. A lap szerint a rendőrség a Simon-üggyel összefüggésben tartott házkutatást Welsz egyik ingatlanában. A nyomozók állítólag olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek megerősítették, hogy a két férfi régóta együttműködött egymással.

Ekkor került elő Welsz széfjéből az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó afrikai útlevél, amelyet egy bankszámla nyitásánál használtak. Simon bissau-guineai állampolgárként szerepel az okmányban. A hamis okmány segítségével nyithattak számlát a MagNet Bank budapesti fiókjában, ahol 75 millió forintnyi összeget találtak a hatóságok. Az ügyészség ezt követően közölte: közokirat-hamisítással is meggyanúsították Simont, az ügyészségi közlemény Welszt nem nevezte meg.

A Logodi utcai lakás Forrás: Zoltan Tuba

Lapinformációk szerint Welsz lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevelet találtak. Volt köztük olyan, amelyiket már kitöltötték, de találtak biankó okmányokat is. Ezek állítólag olyan útlevelek voltak, amelyeket a bissau-guineai kormányzaton keresztül szereztek be, és olyan magyaroknak adtak el, akik – Simonhoz hasonlóan – más néven akartak bankszámlát nyitni. A Magyar Nemzet a héten már arról írt, hogy több szocialista politikusnak is lehet bissau-guineai útlevele.

Az afrikai vállalkozó

Welsz Tamás a Charity March Jótékonysági Menet Kft. ügyvezetője, korábbi tulajdonosa. Neve szinte teljesen összeforrt Afrikával, azon belül pedig Bissau-Guineával. A 41 éves üzletember saját bevallása szerint tíz évvel ezelőtt utazott először a térségbe, és vállalkozásokba kezdett, ez befektetéseket, főleg helyi ingatlanvásárlásokat jelentett.

Ezenkívül sokszor megfordult Uruguayban, ahol szintén voltak üzleti érdekeltségei, illetve Panamában is, ahol az Index értesülései szerint a barátnőjével, Horthy Andreával együtt közokirat-hamisítás miatt körözik.
Afrikai befektetések mellett Magyarországon is üzletelt, az Opten cégadatbázis szerint 13 vállalkozásban tűnt fel a neve az elmúlt tíz évben. Ezek között találni mentőautó-üzemeltetéssel foglalkozó céget, autókereskedést, de külkereskedelmi vagy éppen hirdetésekkel foglalkozó céget is, ezek közül több felszámolással szűnt meg.

A mentőautókról szerzett tudását Afrikában kamatoztatta, amikor beindította a Charity Marchot. A szervezet orvosi műszereket és egyéb segélyszállítmányokat vitt Nyugat-Afrikába, de a fő profiljuk az Európában már leselejtezett mentőautók adományozása volt. Welsz tavaly ősszel az Origónak azt mondta, hogy az évek során harminc darab forgalomból kivont, viszont még használható állapotban lévő mentőt vásároltak és vittek ki Afrikába.

Welsz Tamás irodájában Fotó: Mudra László - Origo

Welsz bizalmas kapcsolatban volt több bissaui politikussal, és azt állította magáról, hogy a bissaui külügyminisztérium megbízásából tevékenykedett. Még a magyar külügyet is megkereste, hogy élénkítése a két ország közötti kapcsolatokat, és a külügyminiszternek is írt levelet. Az Origónak egy magyar külügyi forrás azt mondta, bissaui kormánykapcsolatait máshonnan nem erősítették meg. Rejtélyes figura, nagy kérdőjel – mondta Welszről.

A Sólyom

Welsz, pontosabban a Charity March Jótékonysági Menet Kft. volt az, aki megvásárolta a tavaly nyáron beharangozott új magyar légitársaságot, a Sólyom Airwayst. Welsz cége akkor lépett, amikor a Sólyom ellen adóvégrehajtás indult tavaly októberben. A Sólyom ekkor már fizetésképtelen volt, és a korábban iránta érdeklődő közel-keleti befektetők is visszaléptek. Welsz erről azt mondta az Origónak, hogy Afrikában tevékenykedő, meg nem nevezett magyar üzletemberek kérték arra, hogy bonyolítsa le a légitársaság megvásárlását.

A Sólyom a Charity March Jótékonysági Menet Kft. birtokába került, ezt Welsz tavaly szeptemberben adta el egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek, a Cavalli Continental Ltd.-nek. Ezt azzal magyarázta, hogy az új tulajdonosok külföldön élnek, ezért külföldön bejegyzett céggel akarták megvásárolni az ő korábbi cégét. A magyar kft.-t pedig azért kellett közbeiktatni, mert a törvényi előírások szerint a légitársaságnak magyar tulajdonban kellett lennie.