A Welsz-ügyről kérdezné Mesterházyt a nemzetbiztonsági bizottság

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának minden kormánypárti tagja kezdeményezi Mesterházy Attila MSZP-elnök bizottsági meghallgatását a Simon-ügyben, a törvény értelmében Mesterházynak kötelessége megjelenni a bizottság ülésén - közölte a Fidesz.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint a Simon-ügy kapcsán kirobbant útlevélbotrány súlyos nemzetbiztonsági kockázatot is felvet, de Welsz Tamás már nem tudja megválaszolni a felmerülő kérdéseket. A kialakult helyzetben Mesterházy Attilának kell megválaszolnia, hogy kik azok az MSZP-s politikusok, akiknek hamis útlevelük van, és kik nyitottak ezekkel hamis számlákat, ezért a nemzetbiztonsági bizottság valamennyi kormánypárti tagja kezdeményezi Mesterházy Attila bizottsági meghallgatását, közölte a Fidesz. Hozzátették, hogy Mesterházy Attilának a törvény értelmében kötelessége megjelenni a bizottság ülésén.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jövő keddi ülésén foglalkozik a Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó, Welsz Tamás csütörtöki halálának körülményeivel. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta, a bizottság "a sajátos körülményekre tekintettel tájékoztatást kér Welsz Tamás halálesetének pontos körülményeiről is".

A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó csütörtökön halt meg. Az ügyben betöltött szerepéről hivatalosan keveset tudni. Sajtóhírek szerint egy házkutatás során Welsz Tamás lakásából került elő Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének Gabriel Derdak névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevele is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak.

A férfi hosszabb ideje Simon Gábor "pénzügyi bizalmasa" volt lapinformációk szerint. Ugyancsak sajtóhírek szerint a férfi lakásában olyan papírokat is találtak a nyomozók, amelyeket Simon 240 milliós osztrák számlája "fedősztorijának" alátámasztásához készítettek. A házkutatáson a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak, ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) péntek esti budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint nem találtak külsérelmi nyomot a csütörtökön meghalt Welsz Tamáson az igazságügyi orvos szakértők jelenlétében elvégzett boncolása során. Kovács Viktória, az ORFK szóvivője elmondta: Welsz Tamás maga jelentkezett a rendőrségnél annak érdekében, hogy önként átadjon "birtokában lévő dolgokat".