Kényszerítés miatt nyomoznak Kiss-Rigó püspök ellen

Vágólapra másolva!
Kirúgta állásából és szolgálati lakásából a diakónust, aki segíthette a NAV-nyomozást az egyházmegyében.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el az Orosházi Járási Ügyészség kényszerítés bűntettének gyanúja miatt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Kovács József püspöki helynök cselekedeteivel kapcsolatban, írja a Népszabadság. Az ügy lényege, hogy a NAV hónapokig nyomozott a szeged-csanádi egyházmegyében költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A cikk szerint a nyomozással egyidőben Kiss-Rigóék megpróbálták kideríteni, ki segítheti a nyomozókat, Kovács József püspöki helynök személyesen foglalta le Maronka Lajos gádorosi diakónus számítógépét, személyes adatokat, leveleket keresve benne. Maronka pedig bejelentést tett a Szegedi Járási Ügyészségen, hogy a püspök és helynöke gátolja a nyomozást és befolyásolja annak kimenetelét.

Maronka Lajos gádorosi diakónus állítása szerint őt egyházi elöljárói megfenyegették, hogy ha szorgalmazza az ő és mások által leírt bűncselekmények felderítését, kivizsgálását, munkaügyi jellegű szankciók érik. A cikk szerint el is bocsátották, és a szolgálati lakását is visszavették, ami az ügyészség szerint felvetheti a kényszerítés gyanúját, de a nyomozásnak kell majd tisztáznia, történt-e bűncselekmény.

Az ügyet kiváltó NAV-nyomozást egyébként kétszer meghosszabbították, végül januárban megszüntették, mert nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése.