Kóka János Szijjártó Péternek köszönheti a diplomata-útlevelét

Vágólapra másolva!
Kóka János korábban miniszter volt, ráadásul aktív üzletember, ezért javasolta Szijjártó, hogy legyen diplomata-útlevele. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár javaslatára használhatott diplomata-útlevelet Kóka János - tudta meg az MTI Fülöp Judittól, Szijjártó sajtófőnökétől. Fülöp szerint "Kóka János Magyarország - külgazdasági területen ma is aktív - korábbi gazdasági minisztere. Ezért tett korábban Szijjártó Péter javaslatot arra, hogy használhasson diplomata-útlevelet".

Az Index úgy tudja, Martonyi János külügyminiszter engedélyezte Kóka Jánosnak a diplomata-útlevél kiadását. A Külügyminisztérium az Index-szel azt közölte, hogy Szijjártó kérésére állította ki a tárca Konzuli Főosztálya 2013. március 12-én. Az Index szerint Kóka már tavaly ősszel is Orbán delegációjával, ezzel az útlevéllel utazott Japánba. Az okmány 2014. november 30-ig érvényes.

Az Index korábban írt arról, hogy Kóka János, az SZDSZ volt elnöke az Orbán Viktort kísérő üzleti delegáció tagjaként utazott Szaúd-Arábiába. Kóka annak a mobilfizetési szoftverekkel foglalkozó Cellum-csoportnak keresett új piacot, amelyben érdekeltsége van Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek és Oszkó Péter volt pénzügyminiszternek is. Kóka János a portálnak azt mondta, hogy diplomata-útlevéllel utazott.

Kóka János azt mondta az Indexnek, hogy a diplomata útlevél kifejezetten hasznos azoknak az üzletembereknek, akik gyakran utaznak olyan országokba, ahol nagyon nehézkes és hosszadalmas a vízum beszerzése.