Kiderül, mi alapján osztották az állami földeket

Vágólapra másolva!
A Kúria elutasította a Földalapkezelő felülvizsgálati kérelmét, így nyilvánosságra kell hozni az állami földbérleti pályázatok értékelési pontszámait és bírálati lapjait. Az adatigénylést két éve nyújtotta be Szabó Rebeka, aki ígéri, mindent dokumentumot nyilvánosságra hoz.
Vágólapra másolva!

„Vége az NFA titkolózásának! A Kúria nem adott helyt a Földalapkezelő időt húzó felülvizsgálati kérelmének, így most már nincs több kibúvó, nyilvánosságra kell hozniuk az állami földbérletpályázatok értékelési pontszámait és bírálati lapjait” – írja Facebook-oldalán Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselője.

Szabó Rebeka két évvel korábban kérte ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől, hogy milyen indokkal adta oda az állami földeket húszéves bérletbe. Miután adatigénylését elutasították, bírósághoz fordult, az első- és másodfokon eljáró bíróság is neki adott igazat, de az NFA hiába nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, az nem adott neki helyt.

Szabó Rebeka a Népszabadság Online-nak azt mondta, hogy az összes megkapott dokumentumot haladéktalanul nyilvánosságra fogja hozni. A NOL szerint a Földalapkezelőnek az összes pályázatot, bírálatot és adatot ki kell adnia Szabó Rebeka számára. Szabó első, 2012 márciusában beadott kérelmét áprilisban utasította el az NFA, többek között arra hivatkozva, hogy az adatok nyilvánosságra kerülése személyiségi jogokat sértene, és nehezítené az NFA működését.

A földbérleteket rengeteg visszásság kísérte. Magyarország ötmillió hektár földterülettel rendelkezik, amelyből 500 ezer hektár az állami szántóföld. A kormányváltás után az NFA és a Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 65 ezer hektár föld hasznosítását hirdette meg pályázati úton.

Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára azért mondott le tavaly januárban, mert azt tapasztalta, hogy az általa képviselt kis- és középbirtokokra építő agrárpolitika kisiklott, és a húszéves haszonbérletre kínált 65 ezer hektárnyi állami földterületet a gyakorlatban "zöldbárók" és "oligarchák" szerzik meg nagy többségben.

Ángyán szerint a rendszert a különféle érdekcsoportoknak juttatott területek aránytalan és igazságtalan elosztása, a családi gazdálkodók háttérbe szorítása jellemzi. Ángyán szerint néhány, kormányhoz közel álló "nagykutya" kapta a legnagyobb földterületeket (Ángyán elemzéséről itt olvashat bővebben).

A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly leváltotta Sebestyén Róbertet, az NFA elnökét.