Miért akar kormányváltást az MSZP pártigazgatója?

Vágólapra másolva!
Velez Árpád, az MSZP pártigazgatója egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszél, hogy azért kell a kormányváltás, hogy a Fideszhez hasonlóan az MSZP is kifizethesse a saját embereit. Nehéz lesz viszont az együttműködés a liberális Bajnaival.
Vágólapra másolva!

Egy felháborodott volt MSZP-s párttag töltött fel a Youtube-ra egy titokban készített hangfelvételt, amelyen Velez Árpád, az MSZP pártigazgatója, a Kormányváltás listájának 14. helyezettje tart felkészítést a párttagoknak.

A rossz minőségű felvétel valószínűleg a baloldali szövetség januári megkötése előtt készült, mivel Velez azt mondja, hogy „a tárgyalások lezárulnak lassan, ha ezek megvannak, ennél nyitottabbak már nem tudunk lenni. Kormányváltás nem azért kell, hogy leváltsuk Orbán Viktort. Mi azért akarunk kormányváltást, mert baloldali kormányzást akarunk – igaz, hogy ez nehéz lesz Bajnai Gordonnal, meg az összes többi liberálissal.”

Velez Árpád a korábbi baloldali kormányt is kritizálja: „Gyönyörű – most nem akarok senkit megbántani – liberálbal kormányunkat, ami nekünk volt, azt nem lehetett túlzott baloldalisággal gyanúsítani.”

Nagyobb probléma viszont az, hogy a kormány nem volt elég lojális a saját embereihez, nem sikerült, hogy „a saját embereinket kifizessük” pedig „érdekes módon a Fidesz meg tudta ezt csinálni”.

„Mi azért akarunk kormányozni, hogy az emberek normálisan éljenek, legyen egy baloldali politika, meg végre a saját embereinket kifizessük. (...) Nem a mutyit, nem öltönyt akarok magamnak vásárolni meg szép cipőt, meg anyunak nyaralást meg fukszot, hanem hogy a saját embereinket el tudjuk végre rendezni (…) Ha van egy idős néni, aki végiggürcöli a kampányt, és van egy kérése, hogy az unokájának adjunk munkahelyet, akkor az nekünk kutya kötelességünk. Ami hiba volt az elmúlt időszakban (…), hogy nem volt egy csatorna, ahol ezeket az igényeket be lehetett mondani.”

Velez szerint minderre azért van szükség, hogy fenn tudják tartani a párton belül kialakult közösséget, amely már sok szorult helyzetből segített a pártnak a túlélésben.

„Szeretném mondani, hogy eddig ért a szar, a 2010-es választások napján, és még lötyögtették is, de szépen kimásztunk belőle együtt. Mi egy húszéves örökséget viszünk magunkkal, amiben nagyon sok emberi kapcsolat van, vannak családi történetek, barátságok, nekünk ezt kell továbbvinni. Ez egy közösség. És ez a közösség az Együtt 2014-ben soha a büdös életben nem lesz meg, mert az egy érdekszövetség.”

Velez kifogásolja azt is, hogy amíg a Fidesznek sikerült egy médiabirodalmat kialakítani, addig a nyolcéves baloldali kormányzás alatt ez nem jött létre. Erre szükség lenne a baloldal kormányra kerülése esetén: „Tudjunk egy médiabirodalmat felépíteni, ahol nem kell nekem könyörögni azért, hogy belerakjanak egy cikket (…) Nem politikailag irányított, nem cenzúrázott, de egészségesen, normálisan működő rendszert fel tudjunk építeni.”

Velez a beszéde végén azt jósolja, hogy „egy vérfürdő lesz” a választmányi ülés, amelyen eldől, hogy ki kerül fel az országos listára. „Húsz-harminc közötti lesz az országos listás befutó hely. (…) Na most, összefoghatok én mindenkivel, csak hol vannak a szocialista jelöltek? Hogy tudok utána baloldali kormányt csinálni? Mi által fog működni ez az egész? Nem kap egy jellemet időközben az egész történet.”

A felvételt több sajtóorgánumnak is elküldte egy álnevet használó, csalódott, volt MSZP-s párttag, aki szerint „elég volt, hogy ez a párt már nem az, ami Horn Miniszterelnök Úr alatt volt, amikor megbecsülték még a kisembereket a Pártért becsülettel dolgozókat”.

Telefonon kerestük Velez Árpádot, hogy kommentálja a kiszivárgott hangfelvételt, de ő nem kívánt nyilatkozni.