Aki levélben szavaz, ma éjfélig adja fel a borítékot

Vágólapra másolva!
A nem magyarországi lakcímmel rendelkező választóknak ma éjfélig postára kell adniuk levélben a szavazatukat, hogy beszámíthassák a vasárnapi választáson. Ha lekési ezt a határidőt, vasárnap a külképviseleteken vagy a neki releváns választókörzet székhelyén még szavazhat. Mozgóurnát péntek délután 4-ig kérhetnek az egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt a szavazásban gátolt választók, és azok, akik börtönben vannak.
Vágólapra másolva!

Ma, csütörtök éjfélig kell feladni Magyarországon a levélszavazatokat, hogy szombat éjfélig megérkezzenek a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak. Ehhez előbb névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot az országos pártlistás szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez a mellékelt válaszborítékban. A választópolgár dönthette el, hogy milyen módon akarja visszajuttatni szavazatát.

Választhatta a postai kézbesítést, ebben az esetben Magyarországon csütörtök éjfélig fel kell adnia a levelet, a környező országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kell átvennie a Magyar Postának a szomszédos országok postai szolgáltatójától. A posta ezeket a levélszavazatokat szombat éjfélig kézbesíti az NVI-nek.

A választópolgár dönthet úgy is, hogy a külképviseleteken adja le a szavazatát, erre március 24-től van lehetősége, munkanapokon. Egyes külképviseletek meghosszabbított nyitva tartással várják a levélszavazatokat.

A választópolgár úgy is dönthet, hogy a szavazás napján adja le a voksát a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, 6 és 19 óra között.

Mozgóurna

Még két napig, péntek 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár.

Ezt követően már csak a szavazás napján, a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig.

A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz.