Nem küldték, hanem hívták a rendőrgázoló exképviselőt

Vágólapra másolva!
Tévesnek tartja a külföldi utazásairól megjelent híreket Kovács József korábbi fideszes politikus, akit nem jogerősen börtönbüntetésre ítéltek egy rendőr elgázolása miatt. Kovács állítja, hogy nem Kaposvár megbízásából utazott külföldre, hanem kinti magyarok meghívására.
Vágólapra másolva!

"Kovács József nem a város megbízása alapján utazott Amerikába. Kaposvár nem fizette az útját" – ezt írta az Origónak a Kaposvári Polgármesteri Hivatal, amikor arról érdeklődünk, miként lehet, hogy több alkalommal a város küldötteként lépett fel külföldi eseményeken Kovács József volt fideszes önkormányzati képviselő, akit tavaly decemberben nem jogerősen elítéltek egy rendőr elgázolása miatt. "Javasoljuk, hogy az utazásával kapcsolatban magát Kovács Józsefet keressék meg” – írta a hivatal.

„Nem is egy ilyen alkalom volt az elmúlt 15 évben” – mondta az Origónak Kovács József az utazásokról. A korábbi képviselő szerint – mivel régóta benne van a városi közéletben, és aktív szerepet vállal különböző hazai és külföldi magyar szervezetekben, többek között a Panoráma Világklub alapító tagja, a Diaszpóra Tanács külsős szakértője ezért –, rengeteg helyre hívják személyesen őt.

Így volt ez Sydneyben, New Brunswickban, és Franciaországban, valamint Angliában is – sorolta. "Ha önt meghívják valahova, és elmegy, és ha Kaposváron született és ott él, akkor mondhatja, hogy ’onnan jövök’, odamehet a helyi polgármesterhez, és átadhat Kaposvár nevében jelképes ajándékokat" – mondta Kovács József. Szerinte ezeket az utakat általában különböző egyesületek szponzorálják, a városnak egy fillérjébe sem kerül. Hozzátette, néha előfordul, hogy ő maga pótolja ki az utazási költséget.

Kedden az Index írta meg a Kapost.hu szombati beszámolójára hivatkozva, hogy Kovács március 15-én az Egyesült Államokban a New Jersey állambeli New Brunswickban tartott ünnepségeken lépett fel a város követeként. A Kaposvármost.hu egyik tavaly októberi híre szerint tavaly is ő vitte Sydneybe Kaposvár üdvözletét az ottani magyar közösség október 23-i ünnepségére. A helyi lap azt írta, Kovács József Balás Béla megyéspüspök, Szita Károly polgármester, valamint Gelencsér Attila, a Fidesz helyi országgyűlési képviselőjelöltje – akkor megyei közgyűlési elnök – üdvözlő ajándékait vitte az ausztrál városba.

Kovács azonban nem csak a várost képviseli önszorgalomból, hanem a körzet fideszes képviselőjelöltje, Gelencsér Attila kampányába is besegít. A Kapost.hu által szerdán közzétett fényképeken is ő látható egy, Gelencsér arcképével, és Fideszes szlogenekkel ellátott teherkocsi volánja mögött. Gelencsér az Origo megkeresésére azt válaszolta, hogy Kovács József nem vesz részt a kampányában. Kovács azonban az Origónak elsimerte, hogy ő szerepel a képeken, mivel vállalkozása több kisteherautójára is felkerültek a Fidesz-jelölt reklámjai.

Kovács Józsefet december elején ítélték első fokon két és fél év börtönre, mert az autójával nekinyomott a garázsa ajtajának egy őt igazoltatni akaró rendőrt. Kovácsot akkor azért akarták igazoltatni, mert tudták róla, hogy érvényes jogosítvány nélküli vezeti az autóját, mivel egy hónappal az eset előtt ittas vezetés gyanúja miatt igazoltatták. Korábbi cikkeinkben bővebben is olvashat az ügyről itt és itt.