22, Vietnamban leadott szavazatra várnak

Vágólapra másolva!
Egy ország, Vietnam kivételével valamennyi külképviseletről megérkeztek a szavazatokat tartalmazó urnák a Nemzeti Választási Irodába.
Vágólapra másolva!

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez. Szerda reggelre 96 külképviselet urnái rendben eljutottak az NVI-hez, de mivel Vietnamból még nem jött meg a 22 voksot tartalmazó urna, nem lehet megkezdeni a külképviseleti urnák felbontását. A külképviseleteken összesen 24 059 választópolgár adta le szavazatát.

Amint megérkezik Hanoiból is az urna, az NVI munkatársai valamennyi urnát felbontják, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután - az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt - eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben. Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez, az iroda munkatársai jelenleg ezeket válogatják szét a választókerületek szerint.