Vágólapra másolva!
A Párbeszéd Magyarországért párt súlyos vereségként értékeli a választást, nem áll be többet az MSZP mögé. Az Európai Parlamenti választásokon saját listát állít, és az őszi önkormányzati választáson sem támogatja a fővárosban Horváth Csabát. A vezetés a megújulás érdekében mond le az EP-kampány végeztével.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában bejelentette, hogy a párt teljes elnöksége lemond, és a tervezettnél előrébb hozzák a tisztújítást. Nem azonnali hatállyal, hanem május 25-ével mondanak le, mert az Európa Parlamenti kampányt még végigviszik.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az országgyűlési választáson súlyos kudarcot szenvedtek és megkerülhetetlen, hogy a felelősséget vállalják. Utalt arra, hogy az összefogás többi pártjának is illene ezen elgondolkodni. Sok kompromisszumot kötöttek, aminek nem volt haszna, a továbbiakban ezt nem szeretnék, így nem lesz önálló parlamenti frakciójuk sem.

A Párbeszéd Magyarországért párt később kiadott közleménye először megindokolja, hogy miért működött együtt a baloldali ellenzák többi pártjával, majd leszögezi, hogy a szövetség súlyos vereséget szenvedett. "Azért kötöttünk választási együttműködést az ellenzék többi pártjával, mert a Fidesz által az országra kényszerített választási rendszerben csak így volt esély az Orbán-kormány leváltására. A választás az így létrehozott Kormányváltó szövetség súlyos vereségét hozta. A PM vezetőiként megértettük, hogy a választók többsége nem érzékelt megújulást a magyar baloldal politikájában." - írják a közleményben.

Ebből azt a tanulságot vonják le, hogy a korábbiaknál is határozottabban kell képviselniük az eredeti céljaikat ezért az Együtt-PM szövetség önálló listát állít az európai parlamenti választáson, majd pedig előrehozott tisztújítást tart az EP-választást követően.

A PM elnöksége már az őszi önkormányzati választásokra való felkészülés menetrendjét is megtárgyalta, és arra az eredményre jutott, hogy az MSZP jelöltjével, Horváth Csabával a demokratikus ellenzéknek nincs esélye nyernie. Ezért egy olyan jelöltet fognak csak támogatni, aki bírja a teljes demokratikus szavazói közösség támogatását és felvállalja a baloldal megújítását.