A Mazsihisz megakadályozná a megszállási emlékmű felállítását

Vágólapra másolva!
Azt várják, hogy Orbán Viktor ígéretéhez híven egyeztessen velük a kérdésről.
Vágólapra másolva!

Mindenképpen meg kell akadályozni a Szabadság téri emlékmű megépítését Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint. Erről a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában beszélt. Heisler András elképzelhetőnek tartja, hogy az építés megindítása belső adminisztrációs túlkapás miatt történt, de ekkor szerinte le lehet állítani az építkezést.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt írta a Mazsihisznek, hogy húsvét után újra egyeztet az emlékműről a zsidó szervezetek képviselőivel. A zsidó szervezetek többek között az emlékmű miatt vonultak ki az eredetileg a kormánnyal közösen szervezett holokauszt-emlékév lebonyolításából, és tiltakozásképp többen visszamondták az állami támogatást is.

A Miniszterelnökség ugyanakkor azt mondta az Origónak kedden - amikor az emlékmű megépülése ellen több százan tiltakoztak a Szabadság téren -, hogy a kormányhatározat szerint május végén már állnia kell a szobornak, ezért kezdték el az építkezést.

Heisler András a Klubrádiónak azt mondta, ha a miniszterelnök nem tartja be az ígéretét, akkor nincs miről tárgyalni vele.