Vágólapra másolva!
Megritkította a bokrait, hatezer bagolylepke hernyóját mészárolta le.
Vágólapra másolva!

Rekordmértékű büntetést akarnak beszedni a hatóságok a Hajdúságban egy gazdától, mert a saját telkén, engedéllyel megritkította a bokrokat – írja a Blikk.

Az ügyészség szerint az 53 éves férfi több ezer értékes lepkehernyót mészárolt le, ezért összesen 1,5 milliárd forintot követelnek tőle.

Az összes engedélyt beszereztem, sőt még a Hortobágyi Nemzeti Parknak is bejelentettem, hogy egy kicsit megtisztítom a területet, mert legelőt szerettem volna kialakítani – mondta a férfi a lapnak, aki még 2012 telén látott munkához.

Néhány hónappal később a nemzeti park egyik természetvédelmi őre feljelentette a gazdát. A rendőrség és a Hajdú-Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság visszadobta az ügyet, a környezetvédelmi főfelügyelőség azonban megindította az eljárást.

A férfi ekkor még nem sejtette, hogy egy elképesztően ritka és kiemelten védett lepkefaj tanyázhatott a cserjéin. A szakértő az irtás után kiszámolta, hogy összesen 6 ezer keleti lápi bagolylepke hernyója pusztult el.

Az ügyészség összesen 10 milliárdos kárt állapított meg, de mivel elnézőek, a gazdának csak ennek töredékét kellene kifizetnie. A férfi ügyvédje képtelen túlzásnak nevezte a követelést.