Vágólapra másolva!
Egy héttel a választások után már az európai parlamentért kampányolt a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc több szabadságot és több Európát ígért, és kijelentette, hogy a múlt heti választási vereség sem jelenti azt, hogy változtat a meggyőződésén.
Vágólapra másolva!

Több százan gyűltek össze a budapesti Egyetem téren vasárnap délután a Demokratikus Koalíció rendezvényén, ahol a DK-sok elkezdik az európai parlamenti kampányukat. A rendezvényre főleg idősek mentek el, akik boldogan írnak alá a tér különböző pontjai felállított pultoknál. Ahhoz, hogy a DK listát állíthasson az európai parlamenti választásokhoz, összesen 20 ezer aláírásra van szüksége a pártnak.

A tér közel sem telt meg, a rendőrség a 15-ös busz közlekedését sem állította le, így a színpadról is folyamatosan bemondják, hogy a nézők ne tartózkodjanak a színpad melletti úttesten. A kampánynyitó Baricz Gergővel kezdődött, ő rögtön elénekelt egy Elvis Presley-dalt, majd ezután szólalt fel Gyurcsány Ferenc, aki az európai parlamenti listát vezeti.

Nem sikerült megtöltetni az Egyetem teret - További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Gyurcsány Ferenc nagyjából félórás beszédet mondott, amelynek nagy részét az a gondolat töltötte ki, hogy a DK több szabadságot, több Európát szeretne Magyarországon. Gyurcsány csak néhány mondatban tért ki a múlt heti választási vereségre, azt mondta, hogy ugyan „kisebbségben maradtunk, legyőzhettek, de meg nem törhetnek minket”. A volt kormányfő azt mondta, a hitük nem eladó, és a meggyőződésük nem árucikk, ezen tehát nem változtatnak.

Múzemumba küldené Orbánt

Gyurcsány ezután hosszan kifejtette, hogy azért van szüksége Magyarországnak több szabadságra, mert a rabságból sose született jólét, és a DK szembe megy azokkal a politikusokkal, akik kevesebb szabadságot és kevesebb Európát akarnak. Ezután a volt miniszterelnök erősen kritizálta Orbán Viktort, és azzal kezdte, hogy olvasta, hogy Orbán Viktor hátizsákja a múzeumba került. Gyurcsány erre azt mondta, a hátizsák jó helyen van, a miniszterelnök nincs jó helyen.

Gyurcsány szerint az cél, hogy Orbán Viktort a hátizsákjával együtt a múzeumba küldje, és a hátizsákjában benne legyen az „alaptörvénye, a keleti szeleket támogató külpolitikája, az iskolákat államosító akarnoksága, a pökhendisége, és a kivagyisága.”

Gyurcsány ezek után arról beszélt, hogy erősebb Európát szeretne. Úgy fogalmazott, hogy európai egyesült államokat akar, amely vigyáz az állampolgáraira, tiltja a kötelező hit és erkölcstant, és felállít egy korrupcióellenes európai ügyészséget. Gyurcsány azzal zárta beszédét, hogy május 25-én először lehet a DK-ra szavazni, és azt üzente a választóknak, „erőt adhatnak nekünk, kezükben lesz a jövőnk egy darabkája”. A rendezvényről többen átsétálnak a Szabadság térre a felállítandó emlékműhöz, Gyurcsány velük tart, és úgy tudjuk, hogy ott is beszédet mond.

Gyurcsány múzeumba küldené Orbán Viktort is a táskájával együtt - További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A baloldali pártok már a parlamenti választások előtt eldöntötték, hogy külön listán indulnak. A DK a héten döntött arról, hogy az EP-listájukat Gyurcsány Ferenc vezeti. Gyurcsány ugyanakkor nem kíván Brüsszelben dolgozni, akkor is a magyar parlamentben folytatja a politizálást, ha az EP-választáson mandátumot szerez.

A DK-s lista második helyén Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerepel, őt Niedermüller Péter alelnök követi, a negyedik helyen Kakuk György, az ötödiken Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tagok szerepelnek. Gréczy Zsolt szóvivő a héten azt mondta, hogy a DK legalább két képviselőt szeretne küldeni az Európai Parlamentbe.