Egyelőre marad a repülőegyesület a Hármashatárhegyen

hármashatárhegy repülőtér
Vitorlázórepülők a Hármashatárhegyen
Vágólapra másolva!
Szerdán a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megpróbálta átvenni a Sportrepülő Egyesülettől a hármashatárhegyi vitorlázó repülőteret, mivel elszámolási hiányosságok miatt még tavaly felmondták a bérleti szerződést a repülőtér üzemeltetőjével. Az átadás, átvétel azonban meghiúsult. A Sportrepülő Egyesület elnöke azt mondta, hogy továbbra is szeretnék üzemeltetni a repülőteret, és érdemi tárgyalásokat folytatni a Vagyonkezelő illetékeseivel. 
Vágólapra másolva!

Megdöbbent a Hármashatárhegyen működő Sportrepülő Egyesület vezetése és tagsága. A repteret különböző formában több mint 40 éve működtető egyesület a múlt héten kapott egy e-mailt, ezen a héten pedig egy hivatalos levelet is a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Ebben arról értesítették őket, hogy ürítsék ki, és adják át a területet a cég képviselőjének. A határidő április 16. szerda.

Alig egy hetük – a hivatalos levéltől számítva két napjuk – lett volna arra, hogy kipakolják a repülőtér épületeiben tárolt 40-50 sárkányrepülőt, a 8 működőképes és több nem használt vitorlázógépet, a traktorokat, autókat, a reptér fenntartásához használt eszközöket, felszereléseket, szerszámokat – amik összegyűltek az 1933 óta repülési célra használt területen. „Mindenünk itt van, nemhogy egy hét, de akár egy hónap alatt sem lehet kiüríteni a repülőteret” – mondta az Origónak Gavronek Ferenc, a repülőteret üzemeltető Műegyetemi Sportrepülő Egyesület elnöke.

Az egyesület vezetése nem tartja jogszerűnek a tervezett kilakoltatást. Azt állítják, hogy a klub és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) között kommunikációs zavarok voltak, de a még az MNV elődjével, a Kincstári Vagyon Igazgatósággal megkötött, a reptér üzemeltetésére vonatkozó szerződést maradéktalanul betartották, ezért értetlenül szemlélik az MNV eljárását.

A Hármashatárhegy látképe egy vitorlázórepülőből Forrás: lhhh.hu

Gavronek Ferenc szerint az egyesület nyolc évvel ezelőtt kötött szerződést a KVI-vel. Ebben többek között az a feltétel is szerepelt, hogy bizonyos összeget rá kell költeniük a létesítményekre, valamint a földterületre, és ezzel el kell számolniuk a vagyonkezelő felé. Ez az, amit a klub előző vezetése (a korábbi elnök hosszas betegség után tavaly elhunyt) nem az MNV elvárásai szerint tett meg, de a jelenlegi elnök nem tud róla, hogy a KVI vagy az MNV figyelmeztette volna őket a hiányosságra. Tavaly július 2-án aztán azzal szembesültek, hogy a szerződésben foglaltak nem teljesítése miatt az MNV felmondta a vagyonkezelői szerződést.

Az egyesület azonnal lépett, egyeztetést kezdeményeztek, és a megkövetelt két hónapos határidőre pótolták az elmaradt elszámolásokat is, de hiába. Tavaly december közepén már olyan levelet kaptak az MNV-től, amelyben azt közölték velük, hogy akivel egyszer felmondták a szerződést, azzal nem egyeztetnek – mondta Gavronek Ferenc. Az elnök szerint viszont a szerződésben van egy olyan pont, hogy vitatott ügyekben egyeztetniük kell. Emiatt, és hogy elkerüljék a terület feladását, az egyesület bírósági keresetet adott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Ezt ugyan a bíróság illetékesség hiányában visszadobta, de újra beadták.

Ennek ellenére az MNV a múlt héten e-mailben, hétfőn pedig hivatalos levélben is arról értesítette az egyesületet, hogy ki kell üríteniük a repülőtér épületeit, és a kulcsokat át kell adniuk a társaság képviselőjének. Ennek az időpontját szerda tíz órára időzítették.

Ha a magyar jogot nézzük, akkor kerülhetnek birtokba, ha erről bírósági végzés van – mondta az Origónak Zöld András, az egyesület vitorlázórepülő szakosztályának gazdasági vezetője, arra utalva, hogy az egyesület a bíróság elé vitte a kérdést. Gavronek Ferenc elnök pedig azért sem érzi jogosnak az eljárást, mert az általuk két hónap alatt pótolt elszámolásokról az MNV Zrt. hat-hét hónap alatt sem állapította meg, hogy megfelelőek voltak-e, vagy sem. "Amíg az egész ügy jogalapját vitató bírósági eljárás le nem zárul, addig a perfüggőség miatt nem lehet végrehajtani a birtokbavételi eljárást” – vélte az elnök is.

Háttérben a hármashatárhegyi repülőtér épületei Forrás: lhhh.hu

A repülőegyesület a repülőtér Natura 2000-es természetvédelmi besorolása miatt is aggódik. A repülőtér fenntartása, a növényzet nyírása során ugyanis ideális életteret biztosítanak az ürgepopulációnak. Az ürgék fontos táplálékforrást jelentenek a térségben fészkelő ritka ragadozó madaraknak. Ha nincs, aki kezelje a területet, elpusztulnak az ürgék, eltűnnek a madarak, és a terület elveszítheti természetvédelmi védettségét is – mondta Zöld András, aki szerint könnyen ezzel az eredménnyel járhat, ha kilakoltatják őket.

Az Origo megkereste az ügyben az MNV Zrt.-t, amelynek munkatársai leghamarabb szerdára ígértek választ. Amint ezt megkaptuk, az ő álláspontjukat is ismertetjük.