Asztrológiai jóslatokba burkolta a halálos fenyegetést

Vágólapra másolva!
Még a kilencvenes években találkozott először rajongójával a Vavyan Fable néven publikáló írónő. A férfi akkor még normálisnak tűnt, pár évvel később azonban már asztrológiai jóslatokba burkolt halálos fenyegetéseket küldött a nőnek. A férfit kényszergyógykezelésre küldték.
Vágólapra másolva!

A Zala megyei ügyészség kedden adott ki közleményt, amely szerint több éven keresztül zaklatott egy Zala megyében élő írónőt az a férfi, akit a bíróság kényszergyógykezelésre küldött. A negyvenes éveiben járó férfi hét-nyolc éven keresztül, kisebb-nagyobb megszakításokkal bizarr, nyugtalanító, fenyegető tartalmú e-mail üzeneteket küldözgetett. Az üzeneteket egy álnéven publikáló, Zala megyében élő írónő internetes közösségi oldalának hivatalos lapjára küldte el.

Bár az ügyészség nem tért ki arra, hogy ki lehet ez az írónő, hamar kiderült, hogy Molnár Éváról van szó, aki Vavyan Fable néven adja ki könyveit. Az írónő szerdán jelentetett meg egy közleményt a rajongói oldalán, mert állítása szerint véget akar vetni sajtóban megjelent találgatásoknak.

Azt írja: az ügy még a 90-es évek elején kezdődött, amikor egy rajongója meglátogatta szentendrei házában, majd a látogatást postai levelezés követte. "A fiatalember egy ideig teljesen rendben volt, ám hirtelen elkezdett furcsákat írni. Aztán hosszú csend következett, majd az ismeretség e-mailezéssel folytatódott, jobbára egyoldalúan. Végül, kb. 8-9 éve, egy goromba fenyegetés nyomán letiltottam a tőle érkező üzeneteket" – olvasható az író közleményében.

A férfi tavaly ősszel Vavyan Fable hivatalos Facebook-oldalának üzenőfalán kezdett üzeneteket küldeni. "Az asztrológiai köntösbe bújtatott újabb életellenes fenyegetést egy asztrológus barátnő fejtette meg, a valóra váltás időpontjával együtt, és az erősen közelgett. Kedvenc kommandós ismerősöm tanácsára nem haboztam a zsarukhoz fordulni. A fenyegetőt a bejelzett elkövetés napján őrizetbe vették, aztán átkerült az IMEI-be. Onnan januárban kiengedték. Az ügyet az ügyészség ejtette, beszámíthatatlanság okán" – emlékszik vissza a történtekre az írónő.

Azt írja, a férfi téveszméi nem csak őt érintették, hanem szó volt bennük George Lucastól George Clooney-ig sok más személyről is. "Ennyi a történet. Mindez az ügyészség sajtóközleményéből pattant ki, a bulvársajtósok élénk érdeklődését kiváltva. Ezúton köszönöm mindegyiküknek az értem való aggódást. Erről a témáról többet beszélni, nyilatkozni nem óhajtok" – zárul a közlemény.

Az ügyészség szerint a gyanúsított elfogása után azt mondta, az írónő könyvei olyan nagy hatással voltak rá, hogy ezért próbált akár erőszakkal is a közelébe férkőzni. Az igazságügyi pszichiáter szakértő megállapította, hogy a zaklató súlyosan beteg, hasadásos elmezavara van. Olyan fokú elmebetegség esetén, amikor az érintett belátási képessége teljesen hiányzik, a büntető törvénykönyv kizárja a büntethetőségét, ezért a nyomozást vele szemben meg kellett szüntetni.