Szabadlábon a milliárdos áfacsaló

Vágólapra másolva!
Panamában fogták el a magyar férfit. Aztán elengedték.
Vágólapra másolva!

Több vallomás és lehallgatási jegyzőkönyv szerint az utóbbi évtized legkomolyabb áfacsalási ügyének főszervezője az a 43 éves Tóth Tamás volt, akit közel 3 éve hiába üldöznek a magyar és a nemzetközi hivatalos szervek, írja a Bors. A lap szerint Tóth már fél évvel a bűnszervezet lelepleződése előtt megtudta, hogy titkos nyomozás folyik ellene. Szlovákiába költözött, ahol állampolgárságot is kapott, ezután pedig Panamába utazott. Miután az Interpol is körözni kezdte, elfogták.

A magyar hatóságok már azt is tudták, hogy melyik járattal hozzák Budapestre a férfit, amikor kiderült, hogy Panamában szabadlábra helyezték, írja a Bors. Arra állítólag még nincs hivatalos indok, hogy miért engedték el. A férfi, akit korábban más ügyben orgazdaság, közokirat-hamisítás és csalás miatt már elítéltek, eltűnt, és nem tudni, hol bujkál.

Az adóhatóság 2011 őszén indított eljárást a Portéka Kft. - több milliárd forintra rúgó - áfa-visszaigénylései kapcsán. A vádirat szerint az abdai székhelyű cég 2008 és 2011 között papíron utaztatta külföldre az árut, azért, hogy az exportra küldött termékek áfáját visszaigényelje. A Bors szerint nemcsak az áfacsalási ügy ötlete származik Tóthtól, de ő mozgatta a szálakat a fiktív cégek, az áru különböző raktárakba utaztatása és a vádlottak között. A kirendelt ügyvéd nem akart nyilatkozni.