Az USA azt szeretné, ha a kormány beszélgetne a megszállási emlékműről

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy becsületesen, tényszerűen értékelje a Holokausztot. Szerintük a választási győzelem után a kormány elkötelezettségét mutatná, ha nyíltan és őszintén megbeszélné a fontos ügyeket azokkal is, akik nem értenek egyet az ő álláspontjukkal.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok magyar nagykövetsége kedden közleményben tudatta, hogy nem kerülték el a figyelmüket azok az aggodalmak, amelyek a magyar társadalomban merültek fel a német megszállási emlékmű miatt.

Felidézik, hogy "magyarok a társadalom minden rétegéből, zsidó szervezetek, civil társadalmi csoportok és Magyarország nemzetközi partnerei adtak hangot fenntartásuknak e tervekkel kapcsolatban", mire a kormány zat ígérte, hogy majd húsvét után folytatja a párbeszédet az aggódókkal, illetve hogy elhalasztja az emlékmű befejezését május 31-ig.

"Egy kormány és állampolgárai közötti konstruktív eszmecsere a demokratikus, jó kormányzás ismérve, és a párbeszéd ígérete bátorító reményt keltett bennünk. A kormány választási győzelme után a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával" - írták.

Az Egyesült Államok "mint szintén demokratikus ország" arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy "igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot". Ehhez szerintük hozzátartozik az is, hogy kikérik és figyelembe veszik a társadalom minden rétegének véleményét, különösen azokét, "akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei".

A Szabadság térre - az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közelébe - tervezett német megszállásnak emléket állító szobor építéséről még tavaly év végén hozott döntést a kormány, az emlékműnek eredetileg március 19-ig kellett volna elkészülnie, ezért kiemelt beruházássá nyilvánították. Időközben azonban május végére módosították a megvalósítás határidejét.

Az emlékműállítás terve ellen sokan tiltakoztak. Ez vált az egyik sarokpontjává a kormány és a zsidó szervezetek közötti vitának, amiről itt olvashat bővebben. A kritikusok szerint az emlékmű a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat szerint a náci megszállás minden áldozatáról megemlékeznek.

A kormány már két nappal a választások után elkezdte előkészíteni az emlékmű helyét. A tiltakozók többször lebontották a felállított kordonokat, az MSZP pedig bejelentette, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek az emlékmű miatt.