Nem kegyelmezne az avasi fészekrakóknak a Fidesz

Vágólapra másolva!
Törvénymódosítást kezdeményez Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő a kormány által meghosszabbítani tervezett kilakoltatási moratórium ügyében, és ezt Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere is támogatja.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikusok sajtótájékoztatóján csütörtökön Miskolcon Csöbör Katalin azt mondta: természetesen egyetért azzal, hogy a kormány törvénymódosítással kezdeményezi a devizahitelesek problémájának végleges megoldásáig a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Ugyanakkor ő is törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jogszabály tegyen különbséget azok között, akik a felvett hitel miatt kerültek nehéz helyzetbe, és azok között, "akik a Fészekrakó program során jutottak elsősorban lakótelepi lakáshoz, és ott képtelenek a társadalmi együttélés szabályainak megfelelően élni. Tartani lehet attól, hogy ez a csoport a kilakoltatási moratórium "meghosszabbítása mögé bújik" – tette hozzá.

Kriza nem nevezte meg, hogy konkrétan az avasi lakótelepre gondol, de az általa adott leírás passzol erre a telepre, illetve a lakóira.

Az avasi lakótelep Miskolcon, az Avas déli-délkeleti lejtőin épült 1973 és 1985 között, három ütemben. Az ország egyik legnagyobb lakótelepére 2005-től nagy számban költöztek be vidékről többgyermekes családok a Fészekrakó program keretében, amely használt ingatlanok vásárlása esetén jelentős állami támogatást biztosított számukra. A hitelképtelen családok egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport segítségével jutottak kölcsönhöz. Az ügyvéd és társai az ügyletekből több százmilliós hasznot húztak. Az ügyben az ügyészség tavaly decemberben emelt vádat vesztegetés és csalás miatt, összesen 278 ember ellen.

A csalók elsősorban két vagy több gyermeket nevelő családokat kerestek, és hamis munkáltatói igazolásokat nyújtottak be a hitelkérelemhez. A vádirat szerint a zömmel roma családok az úgynevezett kezdeti türelmi idő alatt sem tudták fizetni a törlesztőrészleteket: bevételük csak szociális támogatásból és alkalmi munkákból volt. A vádlottak pontosan tudták, hogy ezek az embernek nem fogják fizetni a 25 év futamidejű kölcsönöket. A lakásvásárlók a közüzemi díjakat sem fizették: négy szolgáltatónál több mint 100 millió forintos tartozás gyűlt össze az avasi lakótelepen töltött éveik alatt. A lakótelep új lakóit rengeteg bírálat érte, a szomszédok arra panaszkodnak, hogy disznót vágnak a panelház folyosóján, nem fizetik a közös költséget, oda vizelnek, ahol éri őket az inger.