Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség szerint törvénysértő, hogy az alapítvány elnöke egyedül dönt a befolyt összegek elosztásáról. Az ügyészség külön felszólította Balogh Istvánt, hogy ne használja magáncélra az alapítvány autóját.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve a belső szabályzatoknak. Az alapítvány működésében több törvénysértést találtak. Az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával –, a kuratórium elnökének egyszemélyi döntése alapján történik, és ennek következtében az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat megsértették. Emiatt az ügyészség indítványozta, hogy az alapítvány minden esetben a kuratórium bevonásával döntsön a vagyonfelhasználásról.

Emellett az ügyészség több kisebb súlyú jogszabálysértést talált. A kuratóriumot a beszámolási kötelezettségre vonatkozó határidők betartására kérte, valamint felszólította, hogy az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatokat hozzon, és annak megfelelő tevékenységet végezzen (így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány gépjárművét magáncélra ne használják).

Az alapítvány vezetőjéről korábban az Index hírportál hozta nyilvánosságra, hogy az adományokból vásárolt betegszállítót saját céljaira használja. Baloghékat az Egyesült Államokban működő, azonos nevű szervezet működtetése mellett azzal is támadták, hogy az adományok szétosztása helyett több mint 800 milliót pihentetnek az alapítvány számláján. Balogh István a "méltatlan médiatámadások" miatt jogi lépéseket helyezett kilátásba.