A norvég külügyminisztert meghökkentették Lázár János vádjai

Vágólapra másolva!
Lázárnak nem tetszett az, ahogy a pénzt osztja a norvég alap.
Vágólapra másolva!

Vidar Helgesen norvég külügyminiszter válaszolt Lázár Jánosnak a norvég alap tevékenységét kritizáló levelére. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár még április elején írta meg Helgesennek, hogy szerinte a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak az odaítélésénél kulcsszerepet szántak az LMP-nek, és ez nem tetszik neki. Ezt abból vezette le, hogy a norvég alap támogatásait egy olyan szervezet osztja szét Magyarországon, amely „ezer szállal kötődik az LMP-hez”. Az említett szervezet, az Ökotárs Alapítvány ezt cáfolta.

A norvég külügyminiszter április 24-én válaszolt Lázár Jánosnak. A norvég kormány honlapjára feltöltött levelében azt írja, meglepték Lázár vádjai – főleg az, amelyik politikai elfogultsággal vádolja az alapot –, és nem tarja őket igaznak. „Szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogatja semmilyen párt politikai tevékenységet Magyarországon, sem pénzügyileg, sem másképp” – írja Helgesen.

Hivatkozik arra, hogy a magyar civil szféra támogatása egy közös döntésük volt 2011-ben, amelyet egy megállapodással is alátámasztottak. E szerint a megállapodás szerint választották ki az alap magyarországi donor szervezetét egy nyílt pályázat keretében, a pályázatról pedig a magyar állam képviselője is elmondhatta a véleményét.

Vidar Helgesen azzal zárja a levelét, hogy reméli, tovább folytatódik Norvégia és Magyarország együttműködése a norvég alapon keresztül, és ehhez kéri Lázár János együttműködését.