A jobbikos alelnökjelölt megakadt a baloldal torkán

Vágólapra másolva!
Négy órát vett igénybe, hogy a pártok lezárják a vitát a parlament következő ciklusának tisztségviselőiről. Majdnem mindenben megegyeztek, de az MSZP és az LMP nem hajlandó megszavazni Sneider Tamás jobbikos képviselő alelnökségét, mert volt skinheadvezérnek látják.
Vágólapra másolva!

Kedden szavazhat a parlament a tisztségviselőiről, így a házelnökről, az alelnökökről és a bizottságok elnökeiről. Hétfőn a parlamentbe bekerült, és frakciót alakító pártok 4 órán keresztül egyeztettek egymással.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elsőként beszélt az ülés utáni sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy mindenben sikerült megállapodni, mindenkit meg tud majd választani a parlament kedden. Az házelnök Kövér László lesz továbbra is, az alelnökök pedig Gulyás Gergely (Fidesz), Lezsák Sándor (Fidesz), Latorczai János (KDNP), Sneider Tamás (Jobbik), Jakab István (Fidesz) és Hiller István (MSZP) lehetnek.

Bár Rogán Antal azt mondta, hogy mindenben sikerült megállapodni, az egyszerre megjelenő Mesterházy Attila és Schiffer András elmondásából az derült ki, hogy van, amiben fennmaradt a véleménykülönbség. Az MSZP és az LMP ugyanis nem támogatja a jobbikos Sneider Tamás jelölését. Bár nem mondták ki, vélhetően Sneider skinhead múltja miatt nem tudják támogatni az alelnöki kinevezését.

Schiffer András azt mondta, nem akarnak válogatni a Jobbik jelöltjei között, de Sneider esetében jogerős bírósági ítélet van arról, hogy a képviselő agresszívan bántalmazott egy embert korábban, ami a házalelnöki tisztséggel összeegyeztethetetlen. Ujhelyi István MSZP-s politikus április végén közleményében írta azt, hogy Sneider egy szélsőséges csoport vezetője volt, és a kilencvenes években társaival együtt megvert egy cigány férfit.

Schiffer elmondása szerint az ülésen arra kérték a Jobbikot, hogy másik jelöltet állítson az alelnöki posztra. Az LMP képviselője szerint a Fidesz nem akart részt venni ebben a vitában, ami Schiffer szerint cinikus hozzáállás. "Arcátlanság, gyávaság, hogy a Fidesz hátradől és nem nyilvánít véleményt" - mondta. Mesterházy szerint a Fidesz nem véleményezte Sneidert, ezért a keddi szavazáson fog kiderülni, hogy végül támogatják-e a jelöltet.

Az Origo kérdésére azt mondták, a négyórás vitában többször kellett szünetet tartani, és a Fidesz is kérte, hogy egyeztethessenek a kérdésben. Végül egy olyan megállapodást szövegeztek meg, amely szerint a pártok tiszteletben tartják egymás jelöltállítási jogát, de azt is, hogy nem feltétlenül kell támogatniuk egymás jelöltjeit.

A sajtótájékoztatók sorát Vona Gábor, a Jobbik elnöke zárta, aki erre hivatkozva azt mondta, hogy az adott párt felelőssége, hogy kit jelöl, és ezt a jogot tiszteletben kell tartani. Szerintei Sneider Tamás az előző ciklusban jól vezette a szociális bizottságot, bár az akkori vitában is felmerült a múltja. Vona szerint kedden az összes többi párt jelöltjét támogatni fogják, és bíznak benne, hogy az ő jelöltjüket is elfogadják.