Az érvelős volt a legkönnyebb az érettségizők szerint

értességi, madách imre gimnázium
Vágólapra másolva!
Több érettségizővel is beszélt az Origo közvetlenül a vizsga után. Szinte egyöntetű volt a vélemény, hogy az érvelési feladat volt a legkönnyebb.
Vágólapra másolva!

A VII. kerületi Madách Imre Gimnáziumból már 11 óra előtt több diák is kijött, miután idő előtt befejezték a magyar érettségit, jelentette az Origo tudósítója. Egyikük, Gergely azt mondta, hogy sokkal nehezebbre számított, nem véletlenül jött ki egy órával korábban. Mint mondta, novellaelemzésre készültek a tanárukkal, és ez be is jött, de nem lepte meg az sem, hogy az internetes nyelvről is volt kérdés.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Két másik diák, Kristóf és Kornél azt mondták, inkább a matekra készültek, ezért kicsit nehezebben ment nekik az érvelős feladat. Szerintük a két vers összehasonlítása irreálisan nehéz volt, és a novellaelemzés is, mert a versek és a novella is tele voltak idegen kifejezésekkel, amikhez féloldalas magyarázatok voltak, de azt mondták, hogy a 2013. októberi előrehozott érettségihez képest ez a mostani könnyebb volt.

Kristóf azt mondta, hogy még nincs ideje az ünneplésnek, maximum egy pohár sört fog meginni, mert kedden emelt szintű matekra megy. "Azt nem szabad ellinkeskedni."

Az érvelés volt a legkönnyebb

A VII. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnáziumból negyed 12 körül jött ki Zia, aki szerint nagyon könnyű volt az érettségi. A lány a Márai-idézethez kapcsolódó, a lassú olvasásról szóló érvelést, és amellett érvelt, hogyha lassan olvas, akkor könnyebben meg lehet érteni a szöveget, és szerinte sokan választották ezt a feladatot.

Három diáktársa Kinga, Zsanett és Lajos szintén ezt a feladatot választották, mert szerintük a másik kettő nehezebb volt. Egyikük sem tervez különleges programot délutánra, kicsit matekoznak, aztán kicsit pihennek majd, mondták.

Diákok a magyarérettségi után a VII. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnázium előtt. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az alsóerdőssori Bárdos Lajos Gimnázium előtt találkozott az Origo tudósítója Nándorral, aki szintén az érvelést választotta. Úgy vélte, hogy a másik két esszéhez nem nagyon tudott hozzászólni, viszont szerinte az érvelésben elegendő volt csak a saját tapasztalataira támaszkodnia.

„Ha valaki nem jártas az irodalomban, akkor is meg tudta oldani ezt a feladatot” – mondta.