Mégsem indulhat Bokros az EP-választáson

Vágólapra másolva!
A Modern Magyarország Mozgalomnak az újraszámlálás után sincs elég érvényes ajánlása, hogy EP-listát állíthasson.
Vágólapra másolva!

Az érvénytelen ajánlások újbóli ellenőrzése után sem találtak húszezer érvényes, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) javára szóló ajánlást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai, akik hétfőn a párt által megbízottakkal együtt végezték el a sajtónyilvános számítógépes adatösszevetést. A megvizsgált több mint 4200 ajánlás mintegy egy százalékát találták elfogadhatónak, ezek közül sok esetben a nem jól olvasható kézírás alapján kellett eldönteni, érvényesnek tekinthető-e az ajánlás.

A MoMa elnöke, Bokros Lajos pénteken kérte Pálffy Ilonától, az NVI elnökétől, hogy ellenőrizzék újból a párt EP-választásra benyújtott, érvénytelennek minősített ajánlásait. Az NVI szerint a MoMa által leadott 24 264 rögzített ajánlásból 18 633 volt érvényes. A "nem elfogadható" ajánlások közül 1392 volt többszörös ajánlás (egy választó ajánlhat ugyan több pártot, de egy pártot egy választó nem ajánlhat többször) miatt érvénytelen, továbbá 4239 egyéb okok miatt érvénytelen.

A Moma megbízottja korábban már részt vehetett az NVI egyik ellenőrzésén, ahol azt állapították meg, hogy nincs meg az EP-választáson való induláshoz szükséges 20 ezer ajánlás; a párt akkor nem emelt kifogást.

A párt azért kérte mégis - a jogorvoslati idő lejárta után - az újbóli ellenőrzést, mert szerintük egy, az NVI-től kapott összesítés szerint 20 025 érvényes ajánlásuk van. Az iroda ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a megküldött listában 1392 többször ajánlók is szerepel. Nélkülük viszont csak 18 633 érvényes ajánlás van.

Bokros szerint sincs elég aláírás

Bokros Lajost meggyőzte az ajánlások harmadik ellenőrzése, és elfogadta, hogy nem tudnak indulni a május 25-i EP-választáson. A MoMa elnöke megköszönte Pálffy Ilonának, az iroda elnökének, hogy lehetővé tette az újraszámlálását, az intézmény munkatársainak pedig a "kiváló munkát". Azonban úgy véli, a három különböző eredmény felveti az ellenőrző rendszer megbízhatóságának kérdését akkor is, ha az a végeredményen nem változtat. Utalt arra, hogy az első ellenőrzésen 18 484, a másodikon 18 633, míg a hétfő délelőtti harmadikon már 18 678 érvényes aláírást találtak.

Bokros szerint az egy éve megalakult MoMa folytatja munkáját, és "azonnal megkezdi országos hálózatának és szervezeteinek kiépítését". Arról viszont még nem döntöttek, hogy indulnak-e az őszi önkormányzati választáson.