Bajnai, Szanyi és Morvai május 23-án vitáznak

Vágólapra másolva!
A nyolc EP-választáson induló pártból öt megegyezett arról, hogy május 23-án fognak vitázni a listavezetőik.
Vágólapra másolva!

Várhatóan május 23-án este, két nappal a voksolás előtt, a Parlamentben tartják az európai parlamenti választáson listát állító pártok vitáját – jelentette be az Együtt–PM által kezdeményezett hétfői egyeztetés után Karácsony Gergely. A megbeszélésen ebben állapodtak meg az MSZP, a Jobbik, az LMP és Seres Mária Szövetségeseinek (SMS) ott megjelent képviselői.

Az MSZP listáját Szanyi Tibor, a Jobbikét Morvai Krisztina, az Együtt–PM-ét Bajnai Gordon, az LMP-ét Meszerics Tamás vezeti.

A képviselő elmondta, arról is sikerült megállapodniuk, hogy a vitát teljes sajtónyilvánosság előtt akarják tartani, de nem szeretnék, ha azt megzavarná a nézőközönség. Az esemény helyszínéül a szocialista Szanyi Tibor a Parlament Delegációs termét javasolta. Szigorúan időkeretes vitát szeretnének, ahol mindenkinek esélye van elmondani az álláspontját – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt is kijelentette, „rendkívül szégyenteljesnek” gondolja, hogy a Fidesz válaszra sem méltatta a vitára vonatkozó kezdeményezésüket. Ettől függetlenül továbbra is nyitva tartják az ajtókat a most távol maradó, de az EP-választáson listát állító pártok előtt, legyen az a Fidesz, a Haza Nem Eladó Mozgalom vagy a Demokratikus Koalíció. Utóbbi képviselője, Kakuk György megjelent a megbeszélésen, de az egyeztetés előtt távozott is, arra hivatkozva, hogy a Jobbikkal nem tárgyalnak.

Karácsony Gergely elmondta azt is, hogy a hétfői tárgyalás résztvevőinek egyetértésével nyílt levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megpróbálja újra rávenni arra, hogy „igenis tisztelje meg a magyarokat”, és a Fidesz vegyen részt a vitán.

Az MSZP EP-listavezetője, Szanyi Tibor azt mondta, hogy a listát állító nyolc pártnak „kutya kötelessége” előzetesen bemutatni és megvitatni a programját. A vita része a választási folyamatnak, és „ritka nagy agyamentség”, ha valaki azt gondolja, hogy az európai parlamentben fog vitázni, a magyar nép előtt viszont nem.

Pörzse Sándor, a Jobbik elnöki szóvivője azt mondta, a választóknak tartoznak azzal, hogy a különböző pártok összevessék a programjaikat, így ezek ismeretében dönthetik el, hogy kikre voksolnak.

Az LMP listavezetője, Meszerics Tamás közölte, meggyőződésük, hogy minden listát állító pártnak erkölcsi kötelessége tájékoztatni a választókat a saját programjáról. A Lehet Más a Politika minden felállásban, minden témában és bármikor hajlandó vitázni, ennek a legjobb módja egy mindenki által megtisztelt listavezetői vita lenne – tette hozzá.

Tóth Katalin, a Seres Mária Szövetségesei EP-képviselőjelöltje is azt mondta, fontos lenne, hogy mindenki részt vegyen a vitán.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva közölte, felmerültek olyan nevek, akikben a hétfői egyeztetés minden résztvevője meg tud bízni, és akik moderátorként vezethetik a vitát. Egyelőre senkit nem nevezett meg közülük, de annyit elárult, hogy őket meg fogják keresni. A vita eddig még nem tisztázott részleteiről várhatóan pénteken tárgyalnak tovább.