A Fidesz megbocsátotta Sneider zűrös múltját

Sneider Tamás, Jobbik
Konyár, 2013. március 2. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Szkinhedvezér volt, megvert egy cigányt, családi viszályt vitt bíróság elé, üdvösnek tartotta a maffiakapcsolatokat - a parlamenti alelnöki jelölése miatt újra előkerültek a jobbikos Sneider Tamás múltjának állítólagos sötét foltjai. A politikust elsősorban a baloldali ellenzék támadja, a mellette érvelők szerint mindez lejárt lemez, Sneider bizottsági elnökként már bizonyított az elmúlt négy évben.
Vágólapra másolva!

Négy órába telt hétfőn, hogy a pártok dűlőre jussanak az új parlamenti tisztségviselőkről. A maratoni hosszúságú vita egyetlen ember személye körül folyt: az MSZP és az LMP nem volt hajlandó megszavazni a jobbikos Sneider Tamás parlamenti alelnökségét (erről itt olvashat bővebben).

Sneider Tamás a Jobbik tüntetésén Konyáron 2013. március 2-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kedd délelőtt 199-ből 150 szavazattal végül parlamenti alelnökké választott Sneider Tamás személye nem először okozott vitát a parlamenti pártok között. Az ellenzéki pártoknak a radikális múltjával volt bajuk négy éve, amikor a szociális bizottság élére jelölte őt a Jobbik, és most is emiatt támadják. Az eredendően szőlő- és gyümölcskertész végzettségű, vagyonbevallása szerint traktorral is rendelkező jobbikos politikust öt - vélt vagy valós - ügye miatt kritizálják:

  • Roy becenévvel az egri szkinhedek vezére volt
  • 1992-ben megvert egy cigány férfit;
  • 2006 októberében részt vett az MTV ostromában;
  • 2007-ben elszámolási vita miatt gondnokság alá akarta helyeztetni szüleit;
  • 2010-ben kiállt egy az akkori gyöngyösi Jobbik-szervezetben többek által maffiakapcsolatokkal rendelkezőként emlegetett vállalkozó kampányfőnöksége mellett.

Sneider Tamás az EP-kampánynak tulajdonítja a személye körüli vitákat. Az Origónak azt mondta, a kritikák bizonyítják, hogy az MSZP-nek nincs semmi mondanivalója a társadalom számára. „Ha nincs fasiszta, akkor gyártanak maguknak egyet”. Szerinte ugyanez a vita már megtörtént négy évvel ezelőtt, bár akkor nem volt ekkora hercehurca. Nem tarja magát karrieristának, inkább az elvek embere, nem rendkívüli célja, hogy alelnök legyen - mondta. Nemzeti radikális ifjúsági szervezet vezetője volt, és nem tartja problémának, hogy ha emiatt esetleg nem választják meg, mondta még délelőtt. A múltjában nincs semmi titkolnivaló - tette hozzá. Kövér László házelnök még a szavazás előtt azt mondta az Origónak, hogy jogi akadálya nincs a megválasztásának, "erkölcsi kérdéseket fel lehet ugyan vetni, de ez szétverné azt a gyakorlatot, ami az elmúlt 20 évben létezett", utalt arra, hogy a pártok tiszteletben szokták tartani a másik párt jelöléseit.

Korrekt bizottsági elnök volt

Vona Gábor a Jobbik elnöke több nyilatkozatban is kiállt Sneider mellett. Szerinte is lejátszották már ezt a vitát négy éve, és Sneider végül kifogástalanul látta el a szociális bizottság elnöki tisztét. Nem volt kritikai megjegyzés a munkájával kapcsolatban - mondta az MTV Ma Reggel című műsorában.

A múltjában nincs semmi titkolnivaló Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ezt a bizottság Origo által utolért egykori tagjai is megerősítették. Vágó Gábor volt LMP-s képviselő szerint Sneider elnökként korrekt volt, pedig neki is voltak félelmei múltja miatt, de ezek nem jöttek ki a bizottsági mindennapokban. Sneider rigorózusan tartotta magát a munkamenethez, és nem volt semmilyen különös dolog az elnöksége alatt. „Nagy dolgot nem hozott létre, de óriási hibákat sem vétett, volt nála rosszabb elnök is” - mondta az Origónak Vágó Gábor.

Kultúremberként viselkedett, betartotta az ülésvezetés szabályait, nem volt erőszakos, és ellenzéki párt képviselőjeként igyekezett biztosítani az ellenzéki pártok megszólalási lehetőségeit - mondta róla Szűcs Erika korábbi MSZP-s munkaügyi miniszter, jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja, ugyancsak korábbi bizottsági tag. Szűcs azt mondta, Sneider „megtanult normálisan viselkedni, de ez nem teszi meg nem történtté a korábbiakat”. Szerinte Sneider nézetei ugyanazok, amik voltak, és "az a baj, hogy alelnökké választásával személyében ezeket a nézeteket emelik közjogi méltóság rangjára”.

Sneidernek az elmúlt négy évben egyébként valóban nem volt különösebben vitatott ügye, legalábbis az MTI archívumát átfésülve nem találtunk olyan hírt, amelyben valamilyen friss nyilatkozata, lépése vagy döntése miatt az ellenzék és a sajtó célkeresztjébe került volna.

Négeres sapka, családi viszály

Ő maga többször nyilatkozott az őt ért vádakról, vele kapcsolatos állításokról. Ami az állítólagos szkinhed-múltat illeti, arról annyit mondott (itt egy 2010-es indexes videó, illetve a HírTV hétfői interjúja), hogy valóban „a fiatalok komoly vezetője" volt”, de szerinte nem szkinhed bandát vezetett, hanem kulturális ifjúsági egyesületet.

A szkinhedmozgalmat egyfajta szubkultúrának, a nemzeti radikalizmus előfutárának nevezi. „Nem volt Martens-bakancsom, de volt bomberdzsekim” - mondta a HírTV-nek, megjegyezve, manapság is szívesen hordja „az amerikai pilóták dzsekijét”. Külön kiemelte, hogy akkoriban Chicago Bullsos baseballsapkát hordott, ami „egy néger kosárlabdacsapat emblémája”, ugyanakkor beszélt arról is, hogy „a Magozott Cseresznye volt az egyik kedvenc zenekarom”. A zenekar nyíltan, szövegeiben is vállaltan bőrfejű nézeteket vall.

Sneider, Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője és Schiffer András, az LMP társelnöke kedden Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sneider 1992-ben garázdaság miatt felfüggesztett börtönt kapott, mert megvert egy cigány férfit. A több lap által is idézett ítélet szerint a férfit társaival együtt üldözte, leütötte, majd a földre került férfit többen ütlegelték. Sneider erről ugyancsak több helyen beszélt, előszeretettel hangoztatja, hogy az áldozat bűnöző volt, akit a tárgyalásra is börtönből vittek, és valójában csak ő ütötte meg. Szerinte pofonja nyomán a férfinek csak „felrepedt a pittye” (szája sarka), de elismerte, hogy hibát követett el. „19 évesen máshogy viselkedtem, nem kellett volna elragadtatnom magam.” Azt állította, a férfi nem azért kapott, mert cigány volt.

A Magyar Nemzet 2010-ben ásta elő 2007-es családi viszályát, amely egy elszámolási vita, nyolc és félmillió forint elköltése miatt alakult ki. Emiatt szülei polgári pert akartak a nyakába akasztani, mire Sneider az anyja állítólagos problémás pszichés állapotára hivatkozva a szülők gondnokság alá helyezését kezdeményezte a bíróságon. A jobbikos képviselő erről eleinte csak azt mondta, családi tragédia volt, majd arról is beszélt, hogy az egész oda vezethető vissza, hogy házasságát követően megromlott anyjával a viszonya.

A gyöngyösi alapszervezettel kapcsolatos botrányban a Demokrata állt elő ugyancsak 2010-ben egy hangfelvétellel. „Valószínűleg még maffiózókkal is kell, hogy jóban legyen” vagy „jóban lennie”. Ez volt az állítólagos mondat, ami miatt támadták. A szövegkörnyezet pedig, hogy a helyi szervezetben többeknek nem tetszett, hogy kampányfőnöknek tettek meg egy nyerőgépekkel foglakozó vállalkozót, akiről többen tudni vélték, hogy maffiakapcsolatokkal rendelkezik (erről az ügyről korábban az Index is írt). Sneider ma azt mondja, több helyreigazítási pert is nyert az ügyben, mert rosszul idézték, és nem gondolja úgy, hogy egy politikusnak jóban kell lennie a maffiózókkal.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szabó András)