Megköpdösték Pásztor Istvánt a Kossuth téren

alakuló ülését tartja az új parlament, pásztor istván
Vágólapra másolva!
A vajdasági magyar politikust nők támadták meg.
Vágólapra másolva!

Kisebb botrány volt a Kossuth téren az új parlament megalakulásakor: a téren megjelent Pásztor István vajdasági magyar politikus, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, és éppen telefonált, amikor a délelőtt óta a földtörvény ellen tüntető Gaudi-Nagy Tamás észrevette őt, és elkezdte szidalmazni a megafonban.

Pásztorhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, kisebb lökdösődés is kialakult, nem engedték, hogy Pásztor elmenjen előlük, jelentette tudósítónk. Több nő 10-20 centiről köpködte a politikus arcát. Rendőrök is odamentek, de nem tettek semmit. Pásztor végül el tudta hagyni a teret.

Pásztor István később az MTI-nek azt mondta, "minimum gyalázatként", "szörnyű jelenségként" éli meg a történeteket. "Nemcsak énmiattam problémás, hanem a teljes társadalom szempontjából" - fogalmazott, megjegyezve, hogy a történteket a szabad véleménynyilvánítással és a gyülekezési joggal való visszaélésnek tartja.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Jobbik kedden délután közleményben ítélte el a Pásztor Istvánt ért inzultust. Mint írták, Gaudi-Nagy Tamás nem tagja és már nem is képviselője a Jobbiknak, "az általa szervezett rendezvényen történtekkel semmilyen közösséget és azért semmilyen felelősséget nem vállalunk".

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban elítéli azt a gyalázatos inzultust, amely ma az Országgyűlés alakuló ülésére vendégként érkező Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét érte. A történteket szégyenletesnek, magyar hazafihoz méltatlannak tartjuk. A Jobbik számos kérdésben bírálta már a VMSZ és Pásztor István politikáját, a délvidéki magyarság érdekképviselete kapcsán kifejtett (vagy éppen ki nem fejtett) tevékenységét, a véleménynyilvánítás ezen módja azonban számunkra elfogadhatatlan és megengedhetetlen. A Jobbik nevében mindezeket Pásztor István felé is jeleztem telefonon", írta Szávay István jobbikos politikus.