Vágólapra másolva!
Pedig a birtokjogi vita még mindig nem zárult le.
Vágólapra másolva!

Az egyik bérlő ismét elkezdte a vitatott földhaszonbérleti pályázaton elnyert földje kitárcsázását Kishantoson – értesült az Index a Greenpeace-től. Az Index úgy tudja, arról a bérlőről van szó, akinek a birtokvédelmi perében április végén halasztást rendelt el a Székesfehérvári Törvényszék.

A Mentsük meg Kishantost Facebook-oldalon egy videót is közzétettek az esetről, és ezen a linken élő közvetítés is látható a helyszínről.

Az április 25-én a Székesfehérvári Járásbíróság három, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett birtokvédelmi perben tárgyaltak. Ezek közül kettőnél elsőfokú ítéletet hoztak, amelyben elutasították az új haszonbérlők keresetét. A bíróság a harmadik perben halasztást rendelt el. A Greenpeace értelmezése szerint "az „új nyertesek” tehát nincsenek birtokon belül, így "nincs és nem is volt joguk bármit is tenni a területen".

Ezzel szemben Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára kedvezőnek nevezte, hogy "a bíróság nem állapította meg, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. jogosult lenne az általa korábban bérelt terület használatára, illetve birtokban lenne, igaz, az új bérlőkre vonatkozóan sem állapította ezt meg".