Még mindig nem tudják, mikor indul a Bubi

Vágólapra másolva!
Most javítják azokat a szoftverhibákat, amiket korábban nem ismert el a cég.
Vágólapra másolva!

A szoftverhibák javítása után indulhat el Budapesten a közösségi kerékpáros rendszer, a MOL BuBi (Budapest Bicikli) - közölte konkrét időpont megjelölése nélkül a Budapesti Közlekedési Központ pénteken. Mint írták, a rendszer átadás előtti állapotban van, jelenleg az egyedi szoftverek végleges illesztését, finomhangolását végzik, amelyek kiküszöbölik a még fennálló egyes szoftveres hibákat. Ezt követően mintegy ezer toborzott felhasználóval nyilvános próbaüzem kezdődik, ez után adhatják át a közösségi kerékpáros rendszert.

A budapesti kerékpáros rendszer indulására már több időpont is felmerült, volt szó április elejéről, közepéről és végül május elejéről is. Az Origo a héten már megírta, hogy csúszik az átadás, a Kerékagy blog értesülései szerint azért, mert a vártnál nehezebb a rendszer szoftverét összehangolni az adóhatóság hálózatával. Két napja ezt az információt ugyan nem erősítette meg nekünk a BKK sajtóosztálya, de nem is cáfolták egyértelműen: "Az éles üzem még azért nem indult el, mert jelenleg egy 'belsős', BKK dolgozók általi tesztüzeme zajlik, amelynek célja, hogy az esetleges hibák kiküszöbölésével a rendszer minden eleme megbízhatóan működjön. A MOL Bubi közbringarendszert csakis akkor adjuk át a nagyközönségnek, ha a lehető legtöbb hiba kiküszöbölésével finomhangoltuk a kerékpárokat."

A BKK azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy visszautasítják az MSZP azon vádját, amely arra enged következtetni, hogy a kerékpárok kihelyezésének bármi köze lett volna az április 6-ai parlamenti választáshoz. Az MSZP ugyanis csütörtökön sajtótájékoztatón tudakolta a rendszer indulásának időpontját a fővárosi városvezetéstől. Tüttő Kata, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje, a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy a kölcsönözhető biciklik már egy hónapja kint vannak a fővárosi gyűjtőállomásokon, de azóta sem lehet őket használni. Arra vigyázott a városvezetés, hogy úgy mint a Várkert Bazár esetében, ezek a biciklik kikerüljenek még április 6-a, a választás előtt - mondta.