Nem akar sarat dobálni, de nem kér többet Gyurcsányékból - interjú Bajnai Gordonnal

Bajnai Gordon interjú
Interjú Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!
Hiányzott a baloldalon a hitelesség, háttérbe szorult a korszakváltás, az Együtt–PM rossz kompromisszumokat kötött az MSZP-vel és a DK-val – Bajnai Gordon szerint emiatt is vesztett csúfosan a baloldal április 6-án. Az Együtt–PM vezetője az Origónak azt mondta, belátja, hogy többször hibázott, ezért mostantól csak hiteles politikusokkal hajlandó összefogni, Mesterházyra és Gyurcsányra viszont nem akar sarat dobálni. Az EP-választáson szerinte eldől az is, hogy Orbánnak lesz-e kormányzóképes baloldali ellenzéke, vagy a szélsőjobb következik utána. Május 25-e után mindenképp új szakasz kezdődik az életében.
Vágólapra másolva!

Hányszor bánta meg 2012 októbere óta, hogy visszatért a politikába?

Egyszer sem.

Nem éppen ezt sugallja, hogy bejelentette, hogy lemond a parlamenti mandátumáról, és Brüsszelbe sem kíván menni.

Azért vállaltam politikai szerepet, mert súlyosan rossz irányba megy az ország. Számomra ez lelkiismereti kérdés volt. Mindent beletettem ebbe a másfél évbe, ha nem így lett volna, akkor lenne mit megbánnom. Szomorú, hogy az elért eredmény nem igazolja azt a rengeteg erőfeszítést, amelyet én és a körülöttem lévők tettünk, de a politikában van ilyen. Hibákat is elkövettem, nem kétséges, ezeket elemezzük.

A parlamenti lemondása mi másra utal, ha nem a visszavonulására?

Nem azzal a céllal tértem vissza 2012-ben a politikába, hogy független ellenzéki képviselő legyek a parlamentben. A bennem bízók azt várták, hogy a kormányzáshoz és egy korszakváltó politikához teszek hozzá. A kormányzást most másra bízták a választók, a jövőben pedig az Orbán Viktort leváltani tudó erő, az új politika, attól tartok, nem a parlamentben fog kialakulni. Így ott nem sokat tesz hozzá a jelenlétem.

Érdekli, hogy milyen régi fotók vannak a falon? Kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az alakuló ülésen azért részt vett. Milyen érzés volt ott ülni egyszerű képviselőként?

Furcsa.

Említette az előbb, hogy elemzi az elmúlt másfél év hibáit. Eddig hányat számolt össze?

Ideje van az elemzésnek, és ideje van a kinyilatkoztatásnak. Az európai parlamenti választások után, júniusban egy átfogó, tisztújító, alapszabályt módosító közgyűlést hívunk össze. Itt fogjuk levonni a személyi és szervezeti tanulságokat.

Azért néhány tanulságot már most levonhatna. Például a teljes baloldali összefogást így utólag hibának tartja?

Már a visszatérésemkor is azt mondtam, hogy két dolog kell Orbán Viktor leváltásához: összefogás és korszakváltás. Sajnos sokan eleve nem voltak érdekeltek a korszakváltásban, de az orbáni választási rendszer kényszere miatt velük is össze kellett fogni. Ahogy közeledtünk a kampányhoz, az összefogás iránti vágy egyre nagyobb lett, a korszakváltás háttérbe szorult, mi, Együtt–PM-esek pedig rossz kompromisszumokat kötöttünk.

De miért hagyta, hogy a korszakváltás háttérbe szoruljon?

Mert az összefogás létrejöttét kockáztatta volna, hiszen ebben a többiek nem voltak érdekeltek. De ez a mostani választási eredmény utólag is megerősíti, hogy korszakváltásra van szükség: csak egy megújult, hitelességét visszanyert demokratikus ellenzék lesz képes leváltani Orbán Viktort. A mostani vereségünknek sem csak az egyébként vérlázító választási jogi manipuláció volt az oka, a mi oldalunkon hiányzott a hitelesség.

A rossz kompromisszumoknál és a hitelesség hiányánál Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségére és Gyurcsány Ferenc listás szereplésére céloz?

Nem lenne elegáns utólag személyeskedni vagy dobálni a sarat, ezt nem is fogom megtenni.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

De döntő hibának tartja, hogy ezekbe végül beleegyezett?

Nagy nyilvánosságot kapott, önök is megírták, hogy az összefogás végső formájával elvi és politikai aggályom volt. Felmerült januárban, hogy emiatt nem is fogok szerepelni a listán, de a pártom kérését is figyelembe véve úgy döntöttem, nem rontom a választási esélyeket azzal, hogy kiszállok.

Akkor tehát megbánta az összefogást? Mai fejjel inkább a külön indulást választaná az MSZP és a DK nélkül?

Egy dolog biztos: az orbáni választási rendszer ránk kényszerítette, és a jövőben is ránk kényszeríti az összefogást az egyéni körzetekben. Ha megmaradt volna a veszekedés a baloldalon, akkor a mainál még nagyobb vereséget szenvedett volna az oldal, még ha egyenként egyikünk-másikunk jobban is jön ki az eredményből. Még ez a tíz nyertes körzet se lett volna most, ha nem fogunk össze.

És akkor mi lenne másképp? Ugyanúgy kétharmada lenne a Fidesznek, és ugyanúgy nem lenne az Együtt–PM-nek frakciója.

Tehát az a tanulság, hogy összefogásra szükség van, de csak akkor van értelme, ha hiteles emberek, hiteles politikával szerepelnek benne.

Hogyan köthetett januárban olyan megállapodást Mesterházy Attilával, amely azt eredményezte, hogy frakció nélkül marad a pártja, míg az MSZP-nek 29 fős a frakciója?

Ennek vannak tanulságai valóban. Úgy tűnik, hogy az Együtt–PM volt a leginkább elkötelezett a 2014-es győzelemért, és ennek mi alárendeltük a párt céljait és a személyes ambícióinkat. Persze amikor az egész összefogást megkötöttük, nem látszott a Simon-ügy, a Zuschlag-ügy, az őszödi beszéd felmelegítése, amelyek sokat rontottak a közös lista esélyein, és minden rajta szereplőt egyformán sújtottak.

Mesterházy Attilával és Gyurcsány Ferenccel elemezte a vereséget?

Nem volt közös értékelés. Az ítéletet közösen szenvedtük el, de a tanulságokat minden pártnak saját magának kell levonnia.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A választások óta milyen a kapcsolata Mesterházy Attilával?

Korrekt.

Ez mit jelent? Hányszor beszéltek április 6. óta?

Többször egyeztettünk praktikus ügyekről, legutóbb az alakuló ülésen váltottunk néhány szót. A parlament felállásakor tisztességesen képviselte a mi szempontjainkat ott, ahol frakció híján mi nem vehettünk részt.

Azért kérdeztem a kapcsolatáról Mesterházyval és Gyurcsánnyal, mert pár nappal ezelőtt kijelentette, hogy az EP-választás a baloldal jövőjéről is dönteni fog. A hátralévő két hétben jobban beindul a versengés a baloldalon?

A május 25-i EP-választásnak két tétje van. Egyrészt a választók döntenek arról, kik és milyen politikai gondolatok fogják megjeleníteni a másik, a nem orbáni Magyarországot Brüsszelben. Kik lesznek azok, akik ha kell, a saját kormányukkal szemben is megvédik a magyarokat. Másrészt a választás valóban arról is dönt, hogy az orbáni rendszer ellenzékének újjáépítésében ki milyen súlyú szerepet játszhat majd a különböző értékrendű pártok közül.

A választás belpolitikai súlyát jelzi, hogy ön vezeti az EP-listát, pedig nem akar Brüsszelbe menni?

Egyrészt azért én vezetem ezt a listát, hogy jelezzük, Európa a legfontosabb témáink között szerepel. Az Együtt–PM Európa-politikáját nem kizárólag a mandátumot nyerő képviselőink alakítják majd, hanem a párt vezetése is. Másrészt nem szokatlan ez a megoldás, ezért vezeti a pártelnök a DK listáját, vagy kampányol a Fidesz óriásplakáton Orbán Viktor arcképével, a CDU pedig Angela Merkelével.

Hogyan éri el, hogy a baloldali szavazók inkább Bajnai Gordon listájára szavazzanak, mint Szanyi Tibor vagy Gyurcsány Ferenc listájára?

Figyelembe kell venniük a szavazóknak, hogy a következő években dől el, hogy lesz-e Orbán Viktornak egy hiteles, kormányzóképes, demokratikus ellenzéke. Ennek az első lépcsője ez az EP-választás.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Azt mondja tehát, hogy aki hiteles, kormányzóképes ellenzéket szeretne Orbán Viktornak, szavazzon önre, mert az MSZP-vel és a DK-val nem lehet ilyen ellenzéket létrehozni?

Ez egy nagyon sarkított megfogalmazás. Én arról beszélek, hogy Orbán Viktor világa egyszer elkerülhetetlenül összeomlik, hiszen felélte az ország stratégiai tartalékait. Az viszont, hogy Orbán után a szélsőjobb ölébe hullik a hatalom, vagy egy normális Magyarországot építünk, a következő években dől el. Láttuk a mostani választáson, hogy mi történik, ha hiányzik a hitelesség. Legalább egymillió szükséges szavazó számára a mi ajánlatunk nem volt választható. Új emberek, új szervezetek, új politika kell. Jelenleg az Együtt–PM körül található sok olyan új arc és új gondolat, amelyre igény van, vagy igény lesz. És nekünk ez az ambíciónk: a demokratikus ellenzék, a progresszív oldal megújítása.

Hogyan építi fel ezt az új ellenzéket, miközben másfél év után is ott tartunk, hogy az emberek többsége csak Bajnai Gordont ismeri az Együtt–PM-ből?

Ez is egy tanulság: az Együtt–PM-et és a körülötte lévő mozgalmat Bajnai Gordon pártszövetségéből át kell alakítani egy olyan politikai közösséggé, amelynek sok új arca van. Olyanok, akik megértik, hogy Magyarország máshol van, mint 2006-ban vagy 2010-ben volt, és a mai helyzetre adnak válaszokat. A régi lemez már nem fog több szavazatot hozni, inkább egyre kevesebbet.

Az új politika része, hogy a Jobbikkal is leáll vitatkozni? Mit vár ettől a vitától?

A Jobbik egy szélsőséges párt, azoknak a mozgalmaknak a szellemi örököse, amelyek 1944-ben teljes pusztulásba vitték Magyarországot. A Jobbik szavazói nagyobbrészt nem a neonáci gondolatok miatt szavaztak a pártra, hanem mert elhitték a Jobbik hamis, fenntarthatatlan ígéreteit. Az eddigi struccpolitika, hogy nem konfrontálódunk velük, csődöt mondott. Itt van tehát az ideje, hogy valahogy eljussunk a szavazóikhoz, és leleplezzük a Jobbikot. Meg kell mutatni, hogy a divatos öltöny alól kilóg a gárdamellény, ahogy azt a minap a Gaudi-féle tüntetés is mutatta. Ennek a leleplezésnek az eszköze a vita.

Eddig miért nem vitatkozott a Jobbikkal?

Az elmúlt kampányban én voltam az egyetlen vezető politikus, aki megszólalt a Jobbik ügyében, és rendszeresen elmondtam, hogy államcsődhöz és polgárháborúhoz vezetne a politikájuk, kizárná az országot az Európai Unióból, és az orosz érdekszférába vezetne minket. Ez utóbbiban nem is különbözik a Fidesztől.

Volt vitája Mesterházyval és Gyurcsánnyal az elmúlt kampányban arról, hogy mit kezdjenek a Jobbikkal?

Nem volt központi kérdés.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nem tart attól, hogy rosszul jön ki abból, ha Morvai Krisztinával és a Jobbikkal vitatkozik?

Amikor nem vitatkoztunk, abból az egész demokratikus politikai közösség rosszul jött ki.

Az EP-választáson milyen eredménnyel lenne elégedett?

Jelen akarunk lenni az Európai Parlamentben is. Ha két képviselőt sikerül küldenünk, azt már jó eredménynek tartom.

Ez nyolc-kilenc százalék.

Egy ilyen választási vereség után egy fél éve bejegyzett, új pártnak ez jó eredmény lenne.

Akkor vizsgáljuk meg azt a forgatókönyvet, hogy sikerül a jó szereplés. Ezek után nekimennek az MSZP-nek, hogy átvegyék a baloldal vezető szerepét?

Nem mondtam ilyet, és nekünk nem is az MSZP-vel kell majd versenyezni. Egy nagyon hosszú építkezés kezdődik, amelyben nem a többi baloldali párttal kell foglalkozni, hanem saját magunkkal.

Az önkormányzati választásokon viszont, ha győzni akarnak, biztosan együtt kell működniük az MSZP-vel és a DK-val, főleg Budapesten. Hol tartanak a tárgyalások?

Még sehol nem dőlt el semmi, a döntéseket a párt vezetése a helyi szervezetekkel közösen fogja meghozni. Az biztos, hogy sehol nem engedünk többet rossz kompromisszumokat. Kizárólag olyan jelöltet támogatunk, akivel lehet nyerni, és aki utána képes jól vezetni egy települést. A kudarchoz nincs szükség összefogásra.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A legizgalmasabb kérdés a főpolgármesteri poszt. Miért nem akar elindulni Budapest vezetéséért?

Nincs ilyen ambícióm. Az Együtt–PM-nek viszont határozott célja, hogy Budapest a szabadság szigete legyen az orbáni tengerben. Erős ambícióval fogunk a tárgyalóasztalhoz ülni, ha létrejön végül az egyeztetés.

Mit jelent ez az erős ambíció?

Csak olyan személyt tudunk elfogadni, aki a győzelem és a jó kormányzás esélyét hordozza. Nekünk biztosan lesz megoldási javaslatunk.

Ha nem ön, akkor Karácsony Gergely lesz a jelöltjük, mint az több helyen megjelent?

Ezt nem szeretném kommentálni, korai lenne most konkrét neveket mondani. Jó jelöltünk lesz.

Hogyan akarja elérni, hogy az Együtt–PM-nek szava és ereje legyen a baloldalon, amikor ön nem parlamenti képviselő, a pártnak nincs frakciója, és pénze is alig lesz?

Először is egy sikeres önálló EP-szerepléssel. Minden más utána jön.

El tudja képzelni, hogy június után más legyen ennek a pártnak a vezetője, mint ön?

Ez a párt akkor lehet erős, és más mint a többi, ha több meghatározó és hiteles arca van. Erre nálunk a legnagyobb az esély, hiszen az elmúlt egy évben számos olyan új politikus jelent meg nálunk, mint Pápa Levente, Szabó Szabolcs, Szalóczy Géza, Szelényi Zsuzsanna, Szigetvári Viktor. De Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Szabó Tímea és a többiek is egy új politikát képviselnek a PM oldaláról.

Indul posztért a tisztújításon?

Az EP-választás után érdemes erről beszélni majd, így vagy úgy, de biztosan segíteni fogom a mozgalmat.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Elképzelhető, hogy kiszáll a politikából az EP-választás után? Például egy rossz szereplés esetén.

Jó szereplésre készülünk, és ezért én viselem a fő felelősséget.

Tehát ha nem érik el az öt százalékot május 25-én, ön visszavonul, és az Együtt–PM-nek vége?

Úgy érzem, hogy az Együtt–PM által képviselt politikai korszakváltásra most növekvő igény van a kormányváltást óhajtók között, ezért jó szereplésre készülök. Ami engem illet: egy vezető esetében mindig felmerül a személyes felelősség kérdése. Egy politikus életében minden ilyen megmérettetés egy új szakasz kezdetét is jelenti. A választások után leülök a családommal, és persze a pártommal is, és megbeszélem velük, hogyan haladjunk tovább.

Legutóbb novemberben azzal zártuk az interjút, hogy kijelentette, egy év múlva miniszterelnök lesz. Ez a jóslat nem jött be. Hogy látja most, mi lesz novemberben önnel?

Az említett jóslatom után indokolt a szerénység. Vélhetőleg nem leszek miniszterelnök novemberben.

Milyen régi fotók vannak Bajnai Gordon irodájában?http://35mm.postr.hu/bajnai-gordon-kedvenc-fotoja/