Hét év börtön a kőbányai Breaking Badért

E. Roland, H. Zoltán, bíróság, kábítószer, labor, ítélet
Tárgyalás - a vádlottak partidrogot főztek, a két férfi 6 illetve 7 év letöltendő, a két nő felfüggesztett börtönbüntetést kapott
Vágólapra másolva!
Az internetről kinézett receptek alapján, egy tizedik kerületi házi droglaborban kotyvasztott speedet az a két férfi, akiket ma első fokon hét, illetve hat év fegyházbüntetésre ítéltek. A hozzátartozók szerint nem követtek el bűntényt, hiszen minden alapanyagot legálisan, az internetről szereztek be. 
Vágólapra másolva!

Komor arccal, bottal bicegve érkezett hétfőn délelőtt a bírósági ítélethirdetésre a 35 éves E. Roland. Külsőre dr. House-hoz hasonlít, a tárgyalt ügyéről viszont inkább a sikeres amerikai Breaking Bad (Totál Szívás) című sorozat juthat az előtérben várakozók eszébe: a vádirat szerint a férfi 2011-ben házi droglaborban kotyvasztott nagy mennyiségű speedet (gyorsító hatású amfetaminszármazékot), majd a tettestársai segítségével árusította is.

Telefonkijelzőt akartak, speed lett belőle

„Nyomorék a fiam, 2005-ben volt egy motorbalesete, aztán egy agyvérzése is. Tudtam, hogy szed ilyen vackokat, a fájdalmára. Mielőtt letartóztatták, ketten laktunk együtt. Kereskedő volt előtte, telefonokkal foglalkozott” – mondta az Origónak a férfi édesanyja a tárgyalás szünetében.

A vádlottak partidrogot főztek, a két férfi 7 illetve 6 év letöltendő, a két nő felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Fotó: Mudra László - Origo

A vádlott az említett telefonkereskedésben, 2011 nyarán ismerkedett meg a későbbi tettestársával, a 29 éves H. Zoltánnal. A férfi védője szerint azt tervezték, hogy a telefonokhoz fognak közösen OLED kijelzőt gyártani, ezért kezdtek együtt kísérletezgetni – pont olyan anyagokkal, amelyek az amfetamin előállításához szükségesek. Ennek ellentmond, hogy a nyomozás során, 2011 szeptemberétől lehallgatták E. Roland telefonját. A hangfelvételekből a hatóságok szerint kiderül, hogy arról beszélgetett a tettestársával, mennyi drogot sikerült előállítani, és azt hogyan tudják eladni.

Ajándék pizsama a partidroghoz

A vádirat szerint a tettestárs, H. Zoltán X. kerületi lakásában rendezték be a droglabort: gömblombikot, kémcsöveket, főzőpoharat, üvegtölcséreket és mérőpoharat vásároltak. Az interneten talált recept alapján kezdtek el kísérletezni, a szükséges vegyi anyagokat is az internetről rendelték. „Mindent legálisan szereztek be. Sőt, a fiam olyan akciót is talált a neten, hogy ha rendelsz három KATI-t, akkor valamit még kapsz is mellé ajándékba, például egy pizsamát” – mondta könnyeivel küszködve E. Roland édesanyja.

Fotó: Mudra László - Origo

Az első próbálkozások nem jártak sikerrel, néha egyedül, néha közösen kísérletezgettek, majd 2011. október közepén sikerült először előállítaniuk 150 gramm speedet. A vádirat szerint az idősebb férfi az anyagot „megkóstolta és jónak találta, ezért az egész mennyiséget elvitte és értékesítette”. Miután eladta, azt mondta a fiatalabb férfinak, hogy „még javítsanak rajta”. Ezután még 250 grammot állítottak elő. Ebből 200 grammot adott el, a kapott pénzből pedig hatvanezer forintot fizetett fiatalabb tettestársának.

2011 novemberében a labor összes kellékét egy kocsiba pakolták, hogy mindent Balatonalmádiba költöztessenek, E. Roland öccsének lakatlan házába. A rendőrök végül pár nap múlva, Balatonalmádiban, éppen a drogkotyvasztás közben érték tetten a két férfit, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek, és a helyszínen a jegyzetekkel, feljegyzésekkel, különböző laboratóriumi eszközökkel együtt egy dunsztosüvegnyi, 755 gramm rózsaszín masszát foglaltak le. Az összes általuk készített anyag utcai értéke néhány millió forint.

Elszökni sem érdemes

A két férfit a vádirat szerint egész idő alatt a barátnőik segítették: a történet főszereplőjének, E. Rolandnak nincs jogosítványa, így mindig a barátnője vitte a droglaborba, ahol a fiatalabb társsal és annak barátnőjével együtt tesztelték az előállított anyagot. A két nő szabadlábon érkezett a hétfői tárgyalásra, nem beszéltek a megbilincselt férfiakkal, de a sajtóval sem, hiszen „már elég volt ez a három év”. A tárgyalás alatt egymás kezét fogták, majd zokogtak, amikor kihirdették az elsőfokú ítéletet: két év fegyházbüntetést kaptak, amelyet öt év, pártfogó felügyelete melletti próbaidőre függesztettek fel – tehát nem kell börtönbe vonulniuk. A két nő nem tudott egyértelmű választ adni, amikor megkérdezték tőlük, hogy akarnak-e fellebbezni. Végül ezt megtették, így másodfokon akár szigorúbb büntetés is várhat rájuk.

Fotó: Mudra László - Origo

A bíróság E. Rolandot 7, H. Zoltánt 6 év fegyházbüntetésre ítélte (ebbe beleszámít a két és fél évnyi előzetes letartóztatásuk, ha pedig letelik a büntetésük idejének kétharmada, szabadon engedhetik őket). Az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett, illetve az előzetes letartóztatás fenntartását kérte, hiszen ellenkező esetben félő, hogy a vádlottak megpróbálnának elszökni, elrejtőzni.

A két férfi viszont azért fellebbezett, hogy a másodfokú ítélet meghozásáig szüntessék meg az előzetes letartóztatást. E. Roland szerint a hátralévő büntetése „nem olyan borzalmasan nagy idő, hogy ehhez el kellene szökni”, társa pedig azt mondta, hogy „végre szeretné rendbe tenni az életét”.

A tárgyalás után a bűnsegédlet miatt elítélt két barátnő a Környéki Törvényszék előtt cigarettázott, míg E. Roland és H. Zoltán szülei hosszú ideig a tárgyalóteremben ölelték a fiaikat. „Nem raboltak, nem öltek, mindent legálisan vettek meg. Ha ezért ennyit kapnak, nincs igazság” – mondta E. Roland édesanyja.