Lezárult a Szlávy Bulcsú-per

Vágólapra másolva!
Jogerősen lezárult az 1997-ben meggyilkolt Szlávy Bulcsú ügyében indult büntetőeljárás. A Fővárosi Ítélőtábla bűnsegédként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt jogerősen 7 év 3 hónapra ítélte Wappler Lászlót, akinek várhatóan nem kell börtönbe vonulnia, mert már éveket töltött előzetes letartóztatásban.
Vágólapra másolva!

A balatoni alvilág királyaként emlegetett Szlávy Bulcsú 1997-ben tűnt el, a rendőrség 2004-ben érte tetten Wapplert, amint egy garázs lebetonozott padlója alól próbálta kiemelni az áldozat földi maradványait. Az ügyészség Wappler és két társa ellen emelt vádat előre kitervelten elkövetett emberölés miatt. Az akkori vád szerint Wappler a barátnője megerőszakolása miatt ölette meg Szlávyt, ő volt a felbujtó. N. Gábor volt a bűnsegéd, mert az áldozatot a helyszínre csalta, a tettes pedig a harmadrendű vádlott, aki hátulról tarkón lőtte Szlávyt. Az elsőfokú bíróságok előbb 15 évre ítélték az elsőrendű vádlottat, majd felmentették, a harmadik eljárásban most a bíróság jogerőre emelte a tavalyi, elsőfokú döntést.

A szóbeli indoklás szerint azonban a gyilkosság indítéka nem egy nőügy lehetett, hanem az, hogy az Aranykéz utcában 1998-ban meggyilkolt - Boros Tamásként ismert - Boros József Károly 1997-ben át akarta venni Szlávy balatoni érdekeltségeit.

A szóbeli indoklásban elhangzott, hogy jogerős ítélet soha nem rögzítette, hogy Szlávy bűncselekményt követett volna el, de több büntetőeljárás is folyamatban volt ellene, amikor meghalt. A bírói tanács elnöke elmondta, az adatok szerint Szlávyt utoljára N. Gábor látta, aki Szlávy kocsijában indult el Siófokról, ám egy benzinkútnál kiszállt. Az ügyészség feltételezései arról, hogy miként történhetett Szlávy kivégzése, olyanok, "mintha egy gyenge filmet néznénk" - fogalmazott a tanácselnök, aki szerint a móri ügy kudarcos bizonyítási technikája ismerhető fel a bűnüldöző hatóságok jelen eljárásában is.

A tábla szerint Boros emberei már Szlávy eltűnésének másnapján kirámolták Szlávy ingatlanát - ami azt valószínűsíti, hogy tisztában voltak a halálával -, az áldozat kutyája Borosé lett, kondigépe pedig N. Gáboré. A szóbeli indoklás szerint N. Gábor feltehetően szép karriert futott be: Boros irányítása alatt átvette Szlávy balatoni érdekeltségeit, ám szerepe nem bizonyított, és így erkölcsi bizonyítványa tiszta.
Wappler azt állította, hogy a gyilkossághoz semmi köze, csak utólag próbálta eltüntetni a holttestet. Ezt a védekezést a bíróság nem fogadta el, álláspontja szerint Wappler nem csupán bűnpártoló, aki utólag szerzett tudomást a gyilkosságról. Bizonyítható, hogy egy előre kitervelten elkövetett emberölés bűnsegédje, aki közreműködött a holttest szállításában.

Az évek óta szabadlábon lévő Wapplernekr várhatóan nem kell visszatérnie a börtönbe, hiszen 2004-től több mint fél évtizeden át előzetes letartóztatásban volt, és így a várható kedvezményekkel letöltöttnek tekinthető a 7 év 3 hónap jogerősen kiszabott szabadságvesztése. Két vádlott társát már korábban felmentették, most ez is jogerőre emelkedett.

A bíró jelezte, hogy miután éveket töltöttek előzetes letartóztatásban, kártalanítási eljárást indíthatnak.