Nem puccsolni, újjáépíteni akarnak a régi MSZP-sek

Veres János, Puch László és Lamperth Mónika 2008-ban a parlamentben
Budapest, 2008. május 13. Veres János pénzügyminiszter, Puch László pénzügyi államtitkár és Lamperth Mónika leköszönt szociális és munkaügyi miniszter a Parlament plenáris ülésén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Főleg Mesterházy Attilát kritizálták, és nosztalgiáztak Harkányban azok az MSZP-sek, akik áprilisban kibuktak az Országgyűlésből, és Puch László meghívására gyűltek most össze. A résztvevők szerint nem alakítottak semmilyen belső ellenzéket, nem akarják puccsal leváltani Mesterházyt, a jövőben azonban többen nem hajlandóak háttérben maradni, és szerepet kérnek a párt újjáépítésében.
Vágólapra másolva!

"Nem készülünk semmire" – győzködte szerdán a sajtót Puch László egykori MSZP-pénztárnok, mielőtt megkezdődött volna a kétnapos harkányi rendezvény, amelyen a parlamentből kibukott társait látta vendégül. Az Origónak nyilatkozó MSZP-sek szerint valóban nem is alakítottak az ott lévők semmilyen belső ellenzéki szövetséget, a többórás beszélgetésen azonban rengeteg kritika érte Mesterházy Attilát, a párt jelenlegi irányát, és egyetértettek abban, hogy nekik is feladatuk van a párt újjáépítésében.

Nagyjából két tucat olyan képviselő érkezett szerda délután a harkányi luxushotelbe, aki az előző ciklusban képviselő volt, korábban pedig meghatározó, sőt emblematikus alakja volt a pártnak. Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Juhász Ferenc, Nyakó István, Baja Ferenc mellett az európai parlamentbe készülő Veres János és Ujhelyi István sem hiányzott a találkozóról, amelyet egy résztvevő szerint nagy hiba lenne búcsúbulinak nevezni. (Lendvai Ildikó külföldi útja miatt nem tudott elmenni, Kovács László pedig szintén külföldre utazott, de előtte még egy DK-s rendezvényen kampányolt.)

Nem puccsot szeretnének

Azért nem beszélhetünk búcsúról több, az Origónak nyilatkozó résztvevő szerint, mert az egymással hajnalig beszélgető szocialisták többségének esze ágában sincs visszavonulni és eltűnni a közéletből. "Senki nem hagyja abba, nem lép ki a MSZP-ből, nem szervez új pártot, nem puccsol. De a párt újjáépítéséből nem maradhatunk ki" – foglalta össze egy MSZP-s, hogy mire jutottak a többórás beszélgetésen.

Veres János, Puch László és Lamperth Mónika itt még a parlamentben társalog Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Puch László még vacsora előtt megkért mindenkit, hogy meséljenek a terveikről, mihez fognak kezdeni a parlamentből való távozásuk után, és hogyan látják a párt helyzetét. Ebből aztán egy többórás jó hangulatú, "nosztalgiázó epizódoktól sem mentes" beszélgetés lett, és több résztvevő elmondása alapján ezekben értettek egyet:

  • Bajban van az MSZP, és az elmúlt négy év kimondottan rosszul sikerült a pártnak. Többen Mesterházy Attila felelőssége mellett Gyurcsány Ferencét is felvetették, mert a volt miniszterelnök felelősségének tulajdonították, hogy "kiüresedett a párt" a kormányzás alatt. Baja Ferenc azt is kijelentette, hogy a mostani helyzet hasonló, mint 1990-ben, amikor egy nagy vereség után 10 százalékról kellett újjáépíteni az MSZP-t.
  • Mesterházy túlságosan is központosította a pártot, hiányoznak a régi, színvonalasnak tartott viták. Valaki például nosztalgiával emlékezett vissza a választmányon elhangzott Vitányi Iván–Nagy Sándor csörtékre, amelyekből a párt szerintük hosszú távon profitált. Vissza kell hozni az értelmes vitákat – vélik a harkányiak.
  • A mostani MSZP-frakció "siralmas" – erre többen is kitértek. Nem az a legnagyobb hibája, hogy ők nincsenek benne, hanem hogy az új frakciótagok nagy része szerintük felkészületlen, és csak azért kerültek be, mert lojálisak Mesterházyhoz.
  • Azért is kapott április 6-án nagy verést a baloldal, mert Mesterházyról "ember nem hitte el, hogy alkalmas miniszterelnöknek".
  • Az EP-választáson segíteni kell az MSZP-t, mert nem szabad hagyni, hogy a Jobbik megelőzze a szocialistákat. Még akkor sem, ha az MSZP jó szereplése Mesterházy pozícióját erősíti.
  • Az öregek háttérbe szorításának politikája megbukott. (Mesterházy 2011-ben szólította fel a régi szocialistákat, hogy lépjenek hátrébb; az érintettek nagy része most ott ült Harkányban.) Az ott lévők szerint nem szabad szembeállítani az öregeket a fiatalokkal, és a háttérbe küldött szocialistáknak is esélyt kell adni, hogy segítsenek a párt újjáépítésében. Többen el is mondták a találkozón, hogy a jövőben nem fogják tétlenül nézni, mit kezd Mesterházy a párttal, és el fognak indulni az októberi tisztújításon az elnökségi tagságért.

Botkáról is beszéltek egy kicsit

Az Origónak nyilatkozó MSZP-sek szerint Szekeres Imre Harkányban bővebben előadta, amit a Facebook-oldalára is kiírt, hogy új politikai programra és új vezetőkre van szükség. A többiek azonban nem voltak nyitottak arra, hogy Mesterházy személyére szűkítsék le a vitát. Botka László neve csak annyiban került szóba, hogy többen találgatták, hogy a szegedi polgármester vajon hajlandó lesz-e elindulni a pártelnöki posztért. Többen nem titkolták, hogy erősen bátorítják erre Botkát, de a polgármester még nem döntött.

Szekeres a Facebook-oldalán a következőket írta a rendezvényről: "Nem ott van a törésvonal, hogy kit hívott meg Puch László, vagy ki ül benn a parlamentben. Ott van a törésvonal, hogy ki gondolja úgy, hogy minden maradjon változatlan, vagy ki gondolja úgy, hogy érdemi változásra szükség. Lassan végére ér a többórás beszélgetésünk, ami őszinte szembenézés volt a helyzettel."

Puch László rendezvénye csütörtökön délelőtt véget ért. A régi MSZP-sek ugyanakkor abban maradtak, hogy folytatniuk kell és rendszeressé kell tenniük a tanácskozást – ennél akár bővebb körben is. Egyikük azzal viccelődött: "Csak lesz valamelyikünk polgármester, hogy helyet adjon a következő ilyen rendezvénynek."