Horrorvihar hajtotta ki medréből a Balatont

vihar, yvette ciklon, balaton, belvíz, kertek, házak víz alatt
Vágólapra másolva!
Leszakadt gallyak, elöntött utcák és döglött halak kísérik a pillanatnyi szünet nélkül tomboló balatoni szélvihart. Az utcák és a part menti házak teljesen néptelenek, az üres éttermek személyzete pedig már hozzászokott a hasonló viharokhoz.
Vágólapra másolva!

Az Yvette névre elkeresztelt vihar aligha találhatott volna apokaliptikusabb helyszínt tombolásának a szezon előtt álló, teljesen kihalt településeknél a Balaton déli partján. A sötét, néptelen városrészek az elöntött utcákkal, a szél által rángatott táblákkal és lombkoronákkal horrorfilmbe illő díszletként szolgáltak a pillanatnyi szünet nélkül tomboló szélviharnak.

Ami annyira erősen fújt, hogy éjfél felé már az ellenirányú sétáláshoz is komoly erőfeszítés kellett, és a beszélgetés szinte lehetetlen volt a zaja miatt. Hiába volt 13 fok, az orkánerejű szél a téli hideget idézte.

Utca a víz alatt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az utakon méteres gallyak hevertek, a megkopasztott fák ágait dobálta a vihar, tobozok csapódtak a kocsik tetejének, a közlekedési lámpák fel-le jártak a szélben. Több településen, mint például Zamárdiban, Fenyvesen és Fonyódon, a vízhez közel eső házak kertjeit öntötte el teljesen a víz, az utcákon több mint 10 centiméter magasan állt, és hol kacsák úsztak benne, hol döglött angolnák.

A vihar egymagában tombolt, még Siófokon is csak egy-két bámészkodót lehetett látni, a kisebb településeken meg sehol egy ember. „Békén kell hagyni a természetet” – magyarázta hevesen gesztikulálva egy fonyódi vállalkozó, akinek étterme a parthoz hasonlóan kongott az ürességtől.

A strandon. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

„Tök egyszerű fizika. Magasan van a víz, mert a köcsögök Siófokon nem engedik lemenni. Túl okosok. Ha a köcsögök leengedik a vizet 86 centire, akkor nincs gond, de akkor a fürdőző sem jön” – vezette le a mackónadrágos vendéglátós a Sió-csatorna kezelőinek észjárását.

A szél által kifújt víz kizárólag a parthoz közel épült nyaralókat érintette, de csak azokat, amelyek alig pár méterre állnak a Balatontól. Hiába öntötte el kertjeiket teljesen a víz, sehol nem égett a lámpa, ezeknek a részeknek a környéke is üres volt, a települések állandó lakói messzebb laknak a parttól. „Nem kell odaépítkezni a picsába a Balaton mellé, menjen fel inkább a hegyre, és akkor nincs gond” – kínált újabb gyors megoldást a fonyódi éttermes.

Egy másik balatoni strand. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Mint mondta, évente 15 hasonló vihart lát, ellenben egy közeli tábor recepciósa szerint ilyen sok vizet még sosem fújt ki a Balatonból a szél, pedig már több mint 30 éve itt lakik. Mindenesetre többen is felhoztak egy három-négy évvel ezelőtti vihart, amely hasonló erősségű széllökésekkel járt, és több fát is kidöntött, többek között a széplak-alsói strandnál. „Most is ki fog dőlni itt az összes fa” – mondta egy szintén teljesen üres lacikonyha tulajdonosa, aki olyan nyugalommal beszélt erről, mintha minden héten hasonló történne.

„Korán van még ahhoz, kell esnie annak két hétig” – mérlegelt a mackónadrágos éttermes, aki szerint a szél akkor tudja kidönteni a fákat, ha a víz már meglazította a földet. Szerinte már kedden is volt 110 kilométer/órás szél, de komolyabb kárt mégsem tett, és ez most is így fog maradni, mivel a vihar legvehemensebb időszakán reggelre már túl lesznek.