Nagy taktikai csata áll Molnár Zsolt lemondása mögött

Molnár Zsolt, bizottsági ülés, mszp
Budapest, 2014. március 25. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a Képviselői Irodaházban 2014. március 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Váratlanul lemondott a budapesti elnöki posztról csütörtökön Molnár Zsolt, a döntést az őt ért támadásokkal indokolta. Több budapesti MSZP-s szerint azonban nemcsak ez áll a háttérben. Állítólag megelégelte, hogy az Együtt–PM-esek és a DK-sok rajta keresztül próbálják gyengíteni az MSZP-t, márpedig a baloldal számára a budapesti helyek a legértékesebbek az önkormányzati választásokon. A lemondás időzítése összefüggésben lehet azzal is, hogy a héten Ron Werber kritizálta.
Vágólapra másolva!

Alaposan meglepte a budapesti MSZP-seket csütörtök délután az elnökük, Molnár Zsolt. A politikus a párttanácson váratlanul bejelentette, hogy lemond a tisztségéről, és a következő tisztújításon nem is indul semmilyen párttisztségért.

A párttanács egy olyan kibővített elnökségi ülést jelent, amelyen minden kerület képviselői részt vesznek. Az ülésen arra készültek, hogy az EP-kampányról és az önkormányzati választási felkészülésről tanácskozzanak, de több, az Origónak nyilatkozó MSZP-s szerint néhányan a Molnár Zsolt számára kényelmetlen aktuális ügyeket is fel akarták vetni. Molnár bejelentése azonban mindent felülírt. Amúgy a következő tisztújításig, várhatóan októberig maradt volna.

A politikus a párttanács előtt, majd később az ATV Egyenes beszéd című műsorában is ugyanazzal indokolta a hirtelen lemondását:

Szerinte az önkormányzati választáson a baloldal megnyerheti Budapestet, de ha marad, "a budapesti széles körű összefogás támadásnak lenne kitéve" miatta. A budapesti posztját így feladja, a parlamenti nemzetbiztonsági bizottsági elnöki tisztségét viszont megtartja. Molnár Zsoltot nem értük el pénteken délelőtt, hogy megkérdezzük lemondásának a hátteréről.

A szövetségesek nem kedvelik

Több budapesti szocialista úgy értékelte Molnár bejelentését, hogy az már főleg az önkormányzati választásról szólt. Az EP-választások után ülnek ugyanis össze a baloldali pártok vezetői, hogy egyeztessenek az októberi együttműködésről, és ennek a legfontosabb pontja Budapest lesz. A fővárosban jól szerepelt a baloldal, közel döntetlen eredményt ért el a Fidesszel, több kerületet meg is nyert, így a posztokért nagy csatát jósol mindenki az Együtt–PM-mel és a DK-val. A tárgyalásokat valószínűleg Molnár vezette volna.

Molnár Zsolt több vele konzultáló MSZP-s szerint el akarta kerülni, hogy a személye akadálya legyen az összefogásnak.

"és meg fognak tenni mindent, hogy gyengítsék rajta keresztül az MSZP alkupozícióit" – jelentette ki egy hozzá közel álló szocialista. Molnárnak több MSZP-s szerint szilárd meggyőződésévé vált, hogy az ellene szóló pletykákat jelenleg is az Együtt–PM-es és DK-s politikusok terjesztik a sajtónak, és Bajnaiék és Gyurcsányék érdeke a lejáratása.

Molnár már korábban eldöntötte

Molnár Zsolttal a cikkünk megjelenése után sikerült beszélnünk. Molnár azt mondta, hogy azért éppen most csütörtökön mondott le, mert az utóbbi két hétben több "hamis és nemtelen támadás ért", és csak ezen a párttanácson volt jelen minden budapesti kerületi vezető, aki megválasztotta. Azt pedig már korábban eldöntötte, hogy nem indul a tisztújításon. A cikkünkben szereplő állításra, miszerint az őt ért támadásokért az Együtt-PM és a DK politikusait is hibáztatja, Molnár azt mondta: "ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretné".Az MSZP budapesti szervezetét az őszi választásokig a párt budapesti választási bizottsága - Alexa György elnök vezetésével - , Trippon Norbert kampányfőnök és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt irányítja.

Gyorsan elterjedt például márciusban az MSZP-n belül is az hír, hogy országos kampányfőnökként Molnár Zsolt ellenzi, hogy a szocialisták a kampányhajrában felfújják Rogán Antal vagyonnyilatkozatának ügyét. Molnár az Együtt–PM-esek és a DK-sok rovására írta, hogy úgy állították be a dolgot, mintha védené Rogánt, pedig ő csak azért kezelte óvatosabban az ügyet, mert "az ő ízlésétől távol van", hogy például azt feszegessék, mennyit fizet Rogán a gyerekei óvodájának.

Molnár Zsolt csak a budapesti elnökségről mondott le, a nemzetbiztonsági bizottságban marad Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Meggyőződését erősítette, hogy miután a Magyar Nemzet Online cikke azt állította, hogy 1992-ben szkinhedekkel kifütyülte Göncz Árpádot, a baloldali pártok politikusai is vehemensen támadták őt. Gréczy Zsolt DK-szóvivő felszólította, hogy mondjon le a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, az Együtt–PM-es Gulyás József pedig az ügy kipattanása után nem sokkal a Facebookon kiírta, hogy Molnárnak nincs helye

Az ATV-ben finoman célzott erre a helyzetre Molnár, amikor azt mondta, hogy Budapesten "egy újraelosztás van napirenden, sokan akarják megszerezni". Ezért információnk szerint úgy gondolta, jobb, ha háttérbe vonul, a budapesti MSZP-t pedig átadja bizalmasának, Trippon Norbert budapesti alelnöknek, illetve az úgynevezett budapesti választási bizottságnak, amelynek például Horváth Csaba is a tagja. Így Molnár Zsolt informális befolyása megmarad a fővárosban, de ő hivatalosan nem lesz ott a tárgyalóasztalnál.

De miért éppen most mondott le?

A budapesti párttanácson – több résztvevő szerint – többen is győzködték Molnárt, hogy maradjon, mert a lemondásával gyakorlatilag beismerné az ellene felhozott vádakat. Molnár azonban hajthatatlan volt, amire két elméletet is hallottunk MSZP-sektől. Az egyik szerint Molnár megneszelte, hogy előhoznak, elterjesztenek ellene egy újabb kínos ügyet, és ezt akarta megelőzni. Az ATV-ben eszerint erre utalt, amikor azt mondta, hogy neki is vannak újságíró barátai, és "elképesztő dolgokat" hall tőlük.

A másik elmélet szerint Ron Werber szerdai nyilatkozata miatt vált sürgőssé a lemondása. Az MSZP volt kampánytanácsadója a héten az Indexnek megerősítette, hogy nagy konfliktusba is keveredett Rogán vagyonnyilatkozata miatt Molnárral. Állítólag ugyanis kampányfőnökként Molnár Zsolt vétózta meg, hogy a baloldali összefogás "felfújja az ügyet". A részletekről azonban Werber nem beszélt, csak egy sejtelmes üzenetet küldött a volt kampányfőnöknek: "Molnár Zsolt adjon hálát istennek minden egyes napért, amikor nem nyitom ki a számat." Molnár az ATV-ben csütörtökön ezt annyival intézte el, hogy nem kíván vitába keveredni "egy jól fizetett tanácsadóval". Egy MSZP-s szerint Molnár a gyors lemondásával el akarta kerülni, hogy ez az ügy is "továbbgyűrűzzön".