A Duna vasárnap tetőzik Nagybajcsnál

Vágólapra másolva!
Mintegy 300 kilométernyi folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 60 kilométeren harmadfokú. 
Vágólapra másolva!

A Duna vasárnap délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál. Továbbra is azzal számolnak, hogy Komáromnál a vasárnap esti tetőzéskor meghaladja a vízszint az első fokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem. A Rábán - amely Sávárnál éjfélkor tetőzött, ugyanakkor Ragyogónál átlépte az első fokú készültség szintjét - egy harmadik árhullám érkezik, de az előrejelzések szerint kisebb lesz a megelőző kettőnél. Körmendnél a folyó ismét árad, és az előrejelzések szerint valamivel az első fokú készültség szintje felett fog tetőzni.

A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Répce az éjjel tetőzött Répcevisnél, a Lajta Mosonmagyaróvárnál a délelőtti órákban lépte át az első fokú készültség szintjét. A folyó itt a harmadfok feletti szinten tetőzhet kedden kora hajnalban.

Mintegy 300 kilométernyi folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 60 kilométeren harmadfokú. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint harmadfokú készültség van érvényben a Hernád mentén 62 kilométeren, emellett elsőfokú készültséget tartanak fenn - a Duna Szigetközi szakaszán, a Lajta mentén, a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében, a Répcén, a Murán és a Sajón - összesen 237,3 kilométeren.

Az OVF közleménye szerint a Duna vízgyűjtőjének osztrák részein a vártnál több volt a csapadék. A Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén az éjszaka újabb csapadékhullám vonult át, amely elsősorban a Hernád vízgyűjtőjét érintette. Emellett a Tisza több mellékfolyóján is a vízszint emelkedése tapasztalható.

Az előrejelzések alapján szombaton többfelé várható zápor. Vasárnap reggelig a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Traun, az Enns vízgyűjtőjén, a Bécsi-medence térségében és a Sajó-Hernád vízgyűjtő területén közelítheti meg a 10 millimétert. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket. A Hernádon a harmadfoknak megfelelő őrszolgálatot megerősítették.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton azt mondta: több magyarországi folyón várhatók árhullámok, minden előrejelzés azt mutatja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben. A szélvihar elmúlt, s az intenzív esőzés is mérséklődött, de a vízgyűjtőterületeken lehullott jelentős mennyiségű csapadék áradásokat indított el a folyókon. Emiatt több helyszínen folytatnak intenzív védekezést. Az éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást, s megvédjék a települést.