A rendőrség lefoglalta Kádár János utolsó leveleit

Vágólapra másolva!
Ma árverezte volna el egy antikvárium, a rendőrség előbb megvizsgálná, honnan jönnek a levelek.
Vágólapra másolva!

Lefoglalt a rendőrség két, aukcióra szánt, Kádár János által írt levelet, a dokumentumokat a budapesti Krisztina Antikvárium szombati könyv és papírrégiség árverésén értékesítették volna.

A Blikk pénteken írta meg, hogy igazi történelmi ritkaságok kerülnek kalapács alá szombaton Budapesten. Egy antikvárium Kádár Jánosnak, az MSZMP első titkárának, később főtitkárának két levelét árverezi el. Az egyik levelet Kádár kézzel írta, ez az 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak küldött sorok piszkozata – mondta a Blikknek Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium tulajdonosa.

Az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton azt közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya vizsgálja az iratok elidegenítési, kikerülési körülményeit. Hozzátették, hogy az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár tett feljelentést.

Az antikvárium honlapján közzétett árverési katalógus azt írja, hogy Magyarország volt vezető politikusa, az MSZMP egykori főtitkára az egyik levelet az MSZMP Központi Bizottságához címezte, és a saját kezűleg aláírt levélben tulajdonképpen lemond tisztségéről. Az 1989. május 10-i dokumentum nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amit Kádár János aláírt. A volt pártfőtitkárt a KB május 22-én hivatalosan is felmentette tisztségeiből. Kádár János 1989. július 6-án halt meg. A levél kikiáltási ára 1 millió 500 ezer forint. A másik irat, egy Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak szóló levél kézzel írt piszkozata, 1,2 millió forintos kikiáltási árral szerepel a katalógusban.

Az SZKP főtitkárának címzett, "Kedves Gorbacsov elvtárs!" megszólítású levélen dátum nincs, de szövegéből tudni lehet, hogy 1987. ápr. 8-a után nem sokkal íródott. A levélben Kádár János megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot, továbbá tájékoztatja Gorbacsovot, hogy főtitkárként folytatja munkáját, majd pontokba szedve elemzi az aktuális politikai eseményeket.