Narancshályog, buborék és olcsó Gyurcsány

Jobbik EP kampányfilm
Vágólapra másolva!
Habár a tévékben a törvényi változások miatt már nem lehet látni kampányfilmeket, több párt is készített videót, amit aztán az interneten terjesztenek. Az MSZP egy minimalista videóval, Gyurcsány egy régi, bevált recepttel, Bajnaiék focilabdával és szappanbuborékkal, a Jobbik pedig egy orvosi rendelőben játszódó jelenettel próbál hódítani.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tartják az európai parlamenti választást, amelyet sokkal kisebb kampány előz meg, mint az öt évvel ezelőtti EP-választást vagy a most áprilisi parlamenti voksolást. Az új választási törvény miatt a tévékben nem látunk kampányfilmeket (a tévéknek ingyen kellene hirdetniük, ha teret adnak a videóknak, ezt egyik csatorna sem vállalta), de az interneten több párt kisfilmje is elérhető.

Az MSZP egy elég minimalista videóval próbál szavazókat szerezni. A jelmondat, amely az idősödő úr mögött szerepel a piros háttérben: "Biztonság Európában!", és a párt mutat néhány átlagos szavazót is, aki a szocialista listára voksol majd.

A Jobbik filmje egy orvosi rendelőben játszódik, ahol az egyszerű szavazó egy "világlátás-vizsgálatra" érkezik. A fehér köpenyes doktor egy szemüveget ad a fiatalembernek, aki először a bal szemével vizsgálja meg az ország eddigi uniós politikáját, majd a jobbik szemével meglátja az igazságot. Egy finom humor is tetten érhető a rövidfilmben, amikor az orvos úgy diagnosztizálja a betegséget, hogy a fiúnak narancshályog van a szemén.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc nem akart semmit a véletlenre bízni, elővette a 2006-ban már bevált kampányreceptet. Akkor is autóban ülve magyarázta kollégájának, milyen országot szeretne, csak akkor még MSZP-s volt, és Batiz Andrásnak magyarázott, most pedig DK-sként Molnár Csabának adja elő, hogy "Európa jobban teljesít". Gyurcsány így írt a Facebookon a videóról: "Politikai pályafutásom legolcsóbb reklámfilmjét készítettük el. Saját autómban ülve, önkéntes, díjazás nélkül dolgozó emberekkel, operatőrrel, vágóval. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy a DK körül ennyi lelkes ember dolgozik."

A DK egy werkfilmet is készített és terjeszt a jelöltjei fotózásáról. Annak, aki szeretné látni, hogyan sminkelik Kerék-Bárczy Szabolcsot, vagy azt, hogyan terelgették a meztelen fiatalokat az uniós zászló mögé, ezt nem szabad kihagynia.

Az Együtt–PM több kampányvideót is készített. Az egyiken Bajnai Gordon látható focilabdával. "Meg kell védenünk Magyarországot az öngóloktól" – mondja Bajnai, és laza mozdulattal bemutat egy kapusmozdulatot is. Igaz, kapu nincs a háta mögött.

Párttársa, Szelényi Zsuzsa videóján ugyanaz az arcfestés és az aláfestő zene, mint Bajnainál, ám itt nem focilabda a központi téma, hanem a szappanbuborék. Maga Szelényi egy nagy buborék fújása közben ecseteli, hogy európai iskolára lenne szükség.

A Fidesztől, a Haza nem eladó mozgalomtól és a Seres Mária Szövetségesei párttól nem találtunk EP-kampányvideókat.