Meghalt a határon a férfi, akit nem engedtek be Magyarországra

a határon meghalt szerb férfi és fia. Mladjan Rajic (az elhunyt), és fia, Vladan
Vágólapra másolva!
A magyar határon, a röszkei átkelőhelyen halt meg egy szerb férfi, akit nem engedtek be az unió területére, mert nem volt elég pénze. A fiához indult Bécsbe, mert mindenét elvitte az árvíz.
Vágólapra másolva!

A magyar határon, a röszkei átkelőhelyen halt meg egy szívbeteg szerb férfi. Mladjan Rajic házát elöntötte a szerbiai árvíz, ezért a Bécsben élő fiához indult. A röszkei átkelőnél azonban leszállították az autóbuszról, és elvették az útlevelét, írja a Blic.

"Negyed nyolc körül jelentkezett apám, azt mondta, nem engedik beutazni Magyarországra, mert nincs elég pénze" – mondta az Origónak Vladan Rajic, az elhunyt fia. A magyar határrendészek nemcsak a beléptetést tagadták meg Mladjantól, de azt sem engedték meg, hogy visszamenjen Szerbiába.

Mladjan Rajic és fia, Vladan Forrás: Blic

"Azt mondtam apámnak, adja a rendőrt, aki ott állt mellette, de a rendőr nem akart beszélni velem. Kikerestem az átkelő telefonszámát, felhívtam, és akkor sikerült elérnem. Megkérdeztem, hogy beengedik-e apámat akkor, ha én odamegyek a pénzzel, és velem jön Bécsig. Azt mondták, semmi akadálya" – mesélte Vladan, aki autóba ült, és elindult Röszkére.

Útközben, 8 óra előtt néhány perccel ismét felhívta az apját: Mladjan akkor már arra panaszkodott, hogy fázik, és rosszul van. "Megint kértem, hogy adja a telefont a rendőrnek, de az megint nem akart velem beszélni. Újra felhívtam a határrendészetet, kértem a melléket, és így sikerült elérnem a rendőrt. Mondtam neki, hogy apám nagyon beteg, hívjanak hozzá orvost."

Vladan értesítette a budapesti szerb követséget is, és segítséget kért. A követségen azt mondták az Origónak, hogy a hívás után a magyar hatóságoktól azt kérték, biztosítsanak orvosi ellátást a szívbeteg férfinak.

"Úgy tudom, hogy a mentő háromnegyed tízkor érkezett meg" – mondta Vladan az Origónak. De akkor már túl késő volt, nem tudtak segíteni a súlyos szívbeteg férfin. "Az apám nyolctól haldoklott a határon, és nem segítettek rajta."

Amikor megérkezett a röszkei átkelőre, egy tolmács várta Vladant, és megérkeztek a helyszínelők is. "Ott volt valami parancsnokféle, azt kérdeztem tőle, ki volt az apám mellett" – mondta Vladan. Azt mondták neki, hogy nem tudják, mert nagyon sokan voltak. "De én tudtam, mondtam, hogy egy Zoltán nevű rendőr volt, vele beszéltem többször." Vladan Rajic szerint a "Zoltán" nevű határrendész szerbül beszélt vele.

Ezután előkerítették "Zoltánt", aki azt mondta, hogy ő orvost akart hívni, de a szívbeteg férfi elutasította a segítséget.

Vladan Rajic perelni akar, és arra készül, hogy felhívást intéz azokhoz, akiket a határon már zaklattak és bántalmaztak a magyar határrendészek vagy a magyar vámosok.

A szerbiai állampolgárok útlevéllel léphetnek be az Európai Unió területére, vízumra nincs szükségük.

Többször érdeklődtek

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a szerb férfi szombaton este háromnegyed nyolckor egy osztrák autóbusz utasaként jelentkezett belépésre, de feltartóztatták, mert nem felelt meg a beutazási feltételeknek.

A határrendészek a határátkelőhely várótermébe kísérték, és felvették a kapcsolatot Bécsben élő fiával. Miközben a fiú Bécsből autóval elindult Röszkére, a határrendészek többször beszéltek vele telefonon, és a fiú elmondta, hogy az édesapja beteg. A határrendészek ezért többször is érdeklődtek az idősebb férfinál egészségi állapotáról, de rosszullétet nem jelzett, csupán arra panaszkodott, hogy fázik, ezért egy takarót adtak neki.

A váróteremben tartózkodó utasok negyed tízkor vették észre, hogy a férfi rosszul van. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök azonnal megkezdték a férfi ellátását, két percen belül mentőt hívtak, ők fél tízre az átkelőhöz is értek. A mentők kiérkezéséig a rendőrök folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval, és utasításait követve nyújtottak segítséget a férfinak. A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére tíz órakor a váróteremben életét vesztette.

A rendőrség a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.