Mindegy, mi lesz, Mesterházy nevetve túléli

Mesterházy Attila, hogyan készül a bal oldal az EP-választások utáni időszakra
Kép Mesterházy facebook oldaláról, a kislányának a rajza Mesterházyról
Vágólapra másolva!
Hiába számít a legtöbb MSZP-s nagy vereségre a vasárnapi EP-választáson, és hiába törődött bele a legtöbb szocialista, hogy a Jobbik megelőzi őket, Mesterházy Attila posztja sosem volt még ennyire biztos. Egyrészt senki nem akar a helyébe lépni, másrészt párttársai azt várják tőle, hogy lenyomja Bajnait és Gyurcsányt, és minél több önkormányzati helyet alkuszik ki a pártnak.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal az európai parlamenti választás előtt az MSZP-ben nem a kampányról vagy a brüsszeli célokról esik a legtöbb szó. A szocialisták között gyakoribb téma, hogy mi történik a választások után a párttal, és Mesterházy Attila jövőjét hogyan érintheti az eredmény.

Az Origónak nyilatkozó MSZP-sek ezúttal jobban hisznek a kutatásoknak, mint április 6-a előtt. Az Ipsos és a Medián legutóbbi felmérése is azt mutatja, hogy – igaz, a hibahatáron belül, de – a Jobbik megelőzte az MSZP-t, amely a biztos szavazók között 14–16 százalékon áll. "A Fidesz után valószínűleg a Jobbik lesz a második, ebbe bele kell most törődnünk, sokkoló lesz, de nem meglepő" – kesergett előre egy MSZP-s, és ugyanezt hallottuk több megkérdezett párttársától is.

Többek szerint Mesterházy Attila és a pártvezetés a Jobbik második helyezésénél most sokkal fontosabb viszonyítási pontnak tartja, hogy az MSZP átlépi-e a

A pártban azért emlegetik ezt az adatot, mert a legutóbbi EP-választáson, 2009-ben 17,37 százalékot (503 ezer szavazatot) szereztek a szocialisták, ami négy mandátumot hozott nekik.

Nincs mitől félnie Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

"Ha rosszabbul szerepelünk, mint a Gyurcsány utáni legrosszabb időszakban, akkor nehéz lesz megmagyarázni, hogy Mesterházy mit tett hozzá ehhez az egészhez" – mondta egy MSZP-s képviselő, aki egyébként nem szeretné, hogy Mesterházy távozzon. Habár hivatalosan az MSZP 5–8 mandátumot vár, mint azt Szanyi Tibor listavezető többször is világossá tette, Mesterházy forrásaink szerint már leült a lista ötödik helyén szereplő Gurmai Zitával, hogy a további feladatairól beszélgessenek, mert az elnök nem számít arra, hogy újra kijut Brüsszelbe.

Az MSZP és Mesterházy jövője szempontjából szintén lényeges kérdés, hogy az azóta alakult két baloldali párt, Bajnai Gordon Együtt–PM-je, illetve Gyurcsány Ferenc DK-ja hogyan szerepel május 25-én. Mesterházy egyik támogatója szerint a pártelnök pozícióját javítja, ha egyik sem kerül be, mert azt bizonyítja, hogy "csak az MSZP van a pályán, és az összefogás nélkül még rosszabb lett volna". Ugyanakkor, ha Bajnai és Gyurcsány is átlépi az öt százalékot, Mesterházynak számolnia kell azzal, hogy az MSZP rosszabb alkupozícióba kerül az önkormányzati helyek elosztásánál.

Sosem volt ennyire biztos

Az MSZP már el is döntötte, hogy mikor tárgyaljon az EP-eredmények esetleges következményeiről. A választások utáni első szombatra, május 31-re már összehívtak egy úgynevezett kibővített választmányi ülést, ahol nemcsak a tagok, hanem a különböző településekről érkező meghívottak is elmondhatják a véleményüket. "Nagy feszültség az eredmény miatt, éles kritikák a kampány miatt, heves bírálatok Mesterházy döntései miatt" – sorolták az MSZP-sek, mit várnak ettől az eseménytől. Többen élesebb vitára számítanak, mint ami a legutóbbi, április 6-a után tartott választmányon volt, ám arra senki nem számít, hogy az ülés Mesterházy Attila távozásához vezet majd.

Mivel Mesterházynak nincs most kihívója, minden megkérdezett MSZP-s úgy látja, hogy bármilyen vereség esetén is marad az elnöki székben.

– mondta egy MSZP-s. Mesterházy ráadásul több forgatókönyvvel készül, hogy bebiztosítsa a helyét az elnöki székben. A megkérdezett szocialisták szerint a pártvezetés a következő esetekkel számol a választások után.

1. Meglepően jó eredmény

Vagyis ha az MSZP legalább 17–20 százalékot szerez, és netán a Jobbiknak sem sikerül megelőznie, akkor a választmányon lesznek ugyan kritikák, de senki nem veti fel, hogy a párt eltérjen az előzetes menetrendtől. Jelenleg úgy áll, hogy az önkormányzati választások után lesz majd teljes tisztújítás a pártban, az önkormányzati kampányt Mesterházy és a hozzá lojális emberekből álló úgynevezett országos választási bizottság vezényli le.

2. Megvan a 17 százalék, de csak harmadikok

Bár a legtöbben számítanak a Jobbik második helyére, Mesterházy így is készül arra, hogy a harmadik hely miatt sok bírálat éri majd a választmányon. Így többek szerint hajlandó egy kisebb gesztust tenni, és felajánlja a választmánynak, hogy bővítsék ki az országos választási bizottságot, és velük közösen készülnek majd az októberi önkormányzati kampányra. Ez azért számítana gesztusnak, mert így nem csak az ő legszűkebb környezetébe tartozók lennének döntéshozói posztokon.

3. Vészforgatókönyv

Többektől hallottuk, hogy ha az MSZP simán elmarad a 17 százaléktól, és csak három mandátum jön össze, ráadásul a rivális baloldali pártok is jól szerepelnek, Mesterházy hajlandó felajánlani a lemondását is. Ez azonban minden megkérdezett szerint kockázatmentes lépés, mivel a választmány biztosan nem fogadja el. A jelenlegi elnöknek nincs kihívója, a párton belül sokat emlegetett Botka László biztosan nem vállalja, hogy a nem sok sikerrel kecsegtető önkormányzati választások előtt átveszi az MSZP-t. Vagyis Mesterházy így is marad.

A kislánya rajza Mesterházyról Forrás: Mesterházy Attila / Facebook

A múlt héten több régi MSZP-s is beszélt arról a forgatókönyvről (Puch László harkányi buliján is szóba került), hogy Mesterházy előrehozhatja az önkormányzati választások utánra kitűzött tisztújítást. Kihívó nélkül ugyanis most nagyobb esélye lenne újrázni, egy Mesterházyt támogató MSZP-s azonban ezt a lehetőséget kizárta. "Mindennél fontosabb az önkormányzati választás, nem töltjük a nyarat inkább azzal, hogy két hónapig belső személyi kérdésekkel foglalkozunk" – mondta.

Mesterházy jól tud alkudni

Mesterházy Attilának a május 31-i választmány után máris jön a következő fontos feladat: le kell ülnie a baloldali pártokkal, hogy elosszák egymás között az önkormányzati helyeket. Ha Bajnai és Gyurcsány is jól szerepel, kevesebb poszt juthat az MSZP-nek, míg ha a kisebb pártok nem érik el az öt százalékot, több MSZP-s arra számít, hogy az alkudozáson

A legnagyobb harc természetesen a budapesti főpolgármesteri és nagyvárosi polgármesteri jelöltségekért, valamint az önkormányzati helyekért mehet majd.

Több MSZP-s is azt mondta, hogy ezt mindenképp Mesterházynak kell levezényelnie, mert ő tud a legjobban alkudni, januárban a parlamenti helyekért folyó küzdelemből is az MSZP jött ki a legjobban. Hiába szenvedett ugyanis csúfos vereséget áprilisban a baloldal, az MSZP-nek 29 fős frakciója lett, míg Bajnai és Gyurcsány pártja mindössze négy-négy képviselőt tudott bejuttatni.