Népszabadság: Orbánból köztársasági elnök lehet

Vágólapra másolva!
A kormányfő megválasztása után szűk körben beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor beköltözhet a Sándor-palotába – írja a Népszabadság. A lap szerint miniszterelnökké választása után szűk körben komoly és reális lehetőségként ő maga beszélt arról, hogy Áder János megbízatásának lejárta után, 2017-ben elfogadhatja a köztársasági elnöki jelölést.

„Ez egyelőre dilemma a miniszterelnök számára. De az államfői szerepvállalás, az egységes nemzet képviselete nem pusztán egy elsuhanó vágy, hanem reálisan végiggondolt opció” – idéz egy kormánypárti forrást a lap.

A cikkre reagálva a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az Origónak azt írta: "Orbán Viktor éppen most tette le miniszterelnöki esküjét, négy évre."

Arról, hogy Orbán Viktor köztársasági elnök is lehetne, először Stumpf István beszélt 2008 júniusában, a Fidesz számára óriási sikert jelentő szociális népszavazás után. Akkor a volt kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: „a helyzettől függően lehetséges, hogy Orbán Viktor is szóba kerülhet egy megerősített államfői szerepkörre”.

A miniszterelnök 2012-ben a Kúrián elmondott beszédében nyíltan elmondta: 2010-ben is számos érv szólt amellett, hogy Magyarország áttérjen a prezidenciális, elnöki rendszerre, de végül történeti és jogtiszteleti okok miatt maradtak a parlamentarizmusnál. „Ehhez értünk, ezt ismerjük” – tette hozzá akkor.