Nem vizsgálja a rendőrség a szerb férfi röszkei halálát

Vágólapra másolva!
Egy szegedi lap szerint mivel nem történt idegenkezűség, a rendőrség nem indít vizsgálatot a röszkei haláleset miatt. A 66 éves szerb férfi az árvíz miatt a Bécsben élő fiához indult, de a határrendészek nem engedték be Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Nem indít vizsgálatot a rendőrség a röszkei határon elhunyt szerb férfi halála miatt, írja a Délmagyar.hu. A lap szerint az idegenkezűséget kizárták, a szolgálatot teljesítő rendőrök pedig mindent megtettek a 66 éves Mladjan Rajic életének megmentéséért.

Mladjan Rajictól szombaton a röszkei határrendészek megtagadták a belépést, mivel a férfi „nem felelt meg a beutazási feltételeknek". Fia, a Bécsben élő Vladan Rajic az Origónak azt mondta, hogy elindult a magyar határra, és telefonon jelezte a határrendészeknek, hogy apja szívbeteg. Mivel apja nem érezte jól magát, segítséget kért a budapesti szerb követségtől. A követségen azt mondták, hogy a magyar hatóságoktól segítséget kértek egy szerb állampolgár számára.

"A mentőket május 17-én 21 óra 17 perckor egy szolgálatban lévő rendőr riasztotta egy férfi rosszullétéhez", idézi a lap Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatóját. "A szegedi esetkocsit 21 óra 18 perckor indítottuk, 21 óra 30 perckor értek a helyszínre. Eközben 21 óra 22 perckor a helyszínről újra hívtak, és jelezték, hogy a beteg állapota romlott, légzése leállt. A mentésirányítóval egyeztetve a rendőrök azonnal szakszerű újraélesztést kezdtek. A kiérkező esetkocsi személyzete folytatta az újraélesztési kísérletet, amely a beavatkozások ellenére sem vezetett eredményre. A halál okát szakértői vizsgálat tisztázhatja".

A Délmagyar.hu azt írja, hogy az átkelőn a rendőrök felváltva vigyáznak azokra, akik nem feleltek meg a beutazási feltételeknek, mivel nem zárják őket rács mögé. A lap szerint Schengeni határ-ellenőrzési kódex országokra lebontva előírja, az utazónak mennyi pénzzel kell rendelkeznie. Romániába minimum napi 50, Szlovákiába pedig legalább napi 56 euró kell. Magyarországon napi 1000 forint elég a belépéshez, írja a szegedi lap.

Ausztria, Ciprus és Luxemburg nem állapított meg minimum összeget. Az osztrákok viszont előírták a külső határon dolgozó rendőröknek, hogy „a külföldieket visszafordítják a határon, ha Ausztriában nem rendelkeznek lakóhellyel, és nem rendelkeznek elégséges megélhetési eszközzel tartózkodásuk és visszautazásuk költségeinek fedezésére". Az osztrákok így a magyar határőrre bízzák, beengedi-e a harmadik országbeli állampolgárt. A kódex szerint az Ausztriába tartó nem uniós állampolgár készpénzzel, utazási csekkel, hitelkártyával is igazolhatja, hogy megfelel a beléptetési követelményeknek. Az is megoldás, ha az Ausztriában élő ismerős garanciát vállal.

Mladjan Rajic azután indult el a Bécsben élő fiához, hogy az árvíz elmosta a házát.