Orbán nem támogatja az európai jobboldali jelöltet

Jean-Claude JUNCKER luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke, Görögország mentőcsomagja, 2012. február 20.
Vágólapra másolva!
Hiába a saját pártcsaládjának jelöltje, Orbán Viktor nem támogatja, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság vezetője.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Hír Tv P8 című műsorában azt mondta, nem támogatja, hogy Jean-Claude Juncker volt luxembourgi miniszterelnök, illetve az euróövezeti testület elnöke legyen az Európai Bizottság elnöke - írta az Mno.hu. Juncker annak a jobboldali pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a vezetője és jelöltje, amelynek a Fidesz is tagja.

Az Európai Unióban a parlamenti választásokkal együtt az Európai Bizottságot is újraválasztják. A bizottság elnökét viszont nem a parlament, hanem az Európai Tanács, vagyis a tagállamok állam- és kormányfői jelölik. A parlament csak igennel vagy nemmel szavazhat a javasolt személyről, a képviselők nem állíthatnak saját jelöltet.

Orbán a műsorban azt mondta, hogy Junckert a Néppárt vezetésére sem szavazták meg, mégis ő lett a nyertes. "Miután eldöntötte az Európai Néppárt, hogy kiáll a kampányunk élén, mi teljes súlyunkkal, tekintélyünkkel az Európai Néppárt és jelöltje munkáját kezdtük el segíteni, tehát mi az európai néppárt meghatározó ereje vagyunk, és ott állunk teljes testtömegünkkel a csúcsjelölt mögött. Azt akarjuk, hogy sikeres legyen, hogy vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene vezetnie a bizottságot” - mondta a miniszterelnök. "Szó se lehet róla" - mondta arra a kérdésre, hogy akkor meg se szavazzák.

A P8 című műsort este vetíti a Hír Tv, az előzetes cikkből pedig nem derült ki, hogy miért nem támogatja Orbán a pártcsaládja jelöltjét.

Juncker Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet