Mesterházyék felajánlották lemondásukat a súlyos vereség után

EP-választás, a Fidesz-KDNP eredményvárója
Vágólapra másolva!
Súlyos vereséget szenvedett az EP-választáson az MSZP, amelynek teljes elnöksége felajánlotta a lemondását. A győztes a várakozások szerint a Fidesz lett, a második legerősebb párt pedig most már a Jobbik. A DK szinte beérte a szocialistákat, és bejutott az EP-be az Együtt-PM és az LMP is.
Vágólapra másolva!

Az EP-választás nem hozott érdemi fordulatot az áprilisi választáshoz képest, amely szintén a Fidesz nagyarányú győzelmével zárult. A vasárnap éjjel 11 órakor közzétett hivatalos eredmények szerint a Fidesz-KDNP a szavazatok 51,4 százalékát szerezte meg, amivel 12 mandátumhoz jutott az EP-ben.

A Jobbikra szavazott a választók 14,6 százaléka, amely így 3 mandátumot szerzett. Az MSZP 10,9 százalékkal végzett, így 2 mandátuma lesz. A DK 9,7 százalékot szerzett, és szintén 2 mandátuma lesz. Bejutott még az Együtt-PM és az LMP is 1-1 mandátummal.

Orbán Viktor beszél az eredmények kihirdetése után Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A választás igazán nagy kérdése az volt, hogyan szerepel a baloldal, amely áprilisban még közösen indult, most azonban külön megmérette magát az MSZP, a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK és a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt-PM.

A leglátványosabb fejlemény az volt, hogy a rendszerváltás óta létező, az állampárt utódpártjaként működő MSZP alig kapott több voksot, mint a mindössze néhány éve létező DK. Figyelemre méltó ugyanakkor az is, hogy a pártok külön sem tudtak sokkal nagyobb támogatottságot szerezni, mint áprilisban. Az Összefogás listája akkor 25,67%-ot kapott, míg most a három párt összesítve 27,9 százalékot szerzett.

Ezen a térképen az látható, melyik párt végzett a második helyen a kerületekben. Jól látszik az MSZP visszaszorulása. Forrás: Origo

A DK a fővárosban és két megyében (Pest és Fejér) is meg tudta előzni az MSZP-t. A szocialistáknak különösen kínos az, hogy a fővárosban még az Együtt-PM is több voksot kapott, mint ők. Mesterházy Attila pártelnök éjszaka közölte, hogy az egész elnökség felajánlja a lemondását a párt választmányának. Ez a testület jövő szombaton ül össze.

Az MSZP számára különösen tragikus az, hogy ezzel a választással a támogatottsága szinte az 1990-es szintre csúszott vissza. Az akkori választáson az MSZP 10,89 százalékot szerzett.

Az MSZP támogatottságának alakulása 1990 óta Forrás: Origo

Nagy örömmel fogadták ugyanakkor az érkező adatokat a két másik baloldali pártnál. A DK-nál bulizni kezdtek a párt politikusai és szimpatizánsai, az Együtt-PM listavezetője, Bajnai Gordon pedig szintén mosolyogva üdvözölte az eredményt.

Az EP-választással a Jobbik vált Magyarország második legerősebb pártjává. Bár igaz, hogy ezt lényegében annak köszönheti, hogy szétesett az áprilisi baloldali összefogás.

Ha a most leadott szavazatokat összevetjük az április 6-án leadott voksokkal, akkor is azt láthatjuk, hogy ebből a szempontból a Jobbik volt a választások legnagyobb vesztese. A párt az áprilisi szavazatok majdnem kétharmadát elvesztette most (akkor listán 1 020 476 voksot kaptak, most 339 501-et).

Az LMP a szavazói kicsit több mint a felét vesztette el (269 414 szavazatról 115 957-re csökkent), a baloldal szavazóinak szinte pontosan a fele morzsolódott le, (Összefogás, április 6.: 1 290 806, a három baloldali párt most 645 268 voks), míg a leginkább a Fidesz tartotta együtt a szavazóbázist, igaz, ők sem értek el sokkal jobb eredményt ilyen szempontból: 2 264 780 szavazóból 1 191 163 ment el most is az urnákhoz, ami kicsit több mint 50 százalék.