Ezen a térképen elsírhatja magát az MSZP

MSZP területi eredmények
Vágólapra másolva!
Hol gyengültek meg leginkább a szocialisták? Ezen a térképen bemutatjuk azt, hogyan változott az MSZP támogatottsága a fővárosban és a megyékben a 2010-es parlamenti választás óta.
Vágólapra másolva!
Minél sötétebb egy megye, annál többet veszített a párt mostani EP-választás és a 2010-es parlamenti választás között. Forrás: Murányi János / Origo

Miért a 2010-es parlamenti választás adataival hasonlítjuk össze a mostani számokat? Az volt az utolsó országos szintű választás, amelyen az MSZP önállóan mérettette meg magát. Igaz ugyan, hogy az EP-választásokon hagyományosan jóval alacsonyabb a részvétel, mint az országgyűlési választásokon, de hasonló változásokat látunk akkor is, ha a 2009-es EP-választás eredményeit hasonlítjuk össze a mostanival. Ebben az összehasonlításban is Budapesten, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében bukta a legnagyobbat az MSZP. Igaz, volt egy megye, ahol most javítani tudtak 2009-hez képest. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az előző EP-választáson csak 14,15 százalékos eredményt értek el, míg most 14,55-öt, vagyis négytized százalékponttal sikerült javítaniuk.